Руските военни развенчаха доклада на NYT за бомбардировки над цивилни в Сирия

В неделя водещият американски вестник Ню Йорк Таймс излезе със сърцераздирателна история за семеен жилищен комплекс за изселени от конфликта в Сирия, бомбардиран според Таймс от руски въздушен удар през август. Тогава журналистите заявиха, че са успели да проследят въздушното нападение обратно към руските военновъздушни сили с помощта на „снимки и видеоклипове на очевидци и че разполагат с бордови дневници и записи".


Таймс казва, че журналистите му „са прекарали месеци в превод и разшифроване на кодовите думи", но не казва нищо за това как те са получили данните, за които се предполага, че принадлежат на руските военни.


В отговор на обвиненията, в понеделник руското министерство на отбраната обяви доклада за напълно фалшив, като методично бяха изброени и развенчани недостатъчно умелите скалъпвания на информация в доклада.


Може би най-яркият от тях първо бе аргументиран от говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков: „Колкото и да е разочароващо за ръководителите, стоящи зад тази фалшивка, трябва да кажем още веднъж категорично: предаването на координати на руските пилоти-бомбардировачи и докладите за изпълнението на задачата, не се правят на глас и открито в ефир". Конашенков постави под въпрос и другите доказателства, представени в последния доклад на „Таймс", като го нарече „примитивен и лошо скърпен" и добави, че „В Русия това се нарича изстрел в празното".


„Графичният материал на NYT се основава на видео от неидентифициран източник с участието на измамниците от Белите каски, тичащи на фона на някои структури, за които се предполага, че принадлежат към „бежански лагер", снимки на синьо небе със силуетно изображение, уж показващо руски самолет и фрагменти от руски фрази, за които се твърди, че принадлежат на пилотите ", продължи Конашенков.


Докато обвинява Русия за смъртта на цивилни, Таймс не успява да спомене, че губернаторството на Идлиб, където се е извършил предполагаемият набег, все още се контролира от брутални джихадистки фракции, включително сирийската издънка на Ал Кайда, Ал Нусра.


Конашенков посочи, че публикуването на доклада за бомбите е съвпадало с обявяването на сътрудничество между NYT и скандалната Сирийска обсерватория за правата на човека (SOHR). Миналата седмица SOHR обяви, че е постигнала договорка за работа с вестника. Базираната във Великобритания SOHR, която получи здрави суми от британското правителство, е обвинявана в едностранчива подкрепа на опозицията в Сирия и за това, че действа като инструмент на западната пропаганда.


Белите каски - известни още като „Сирийската гражданска защита", които са включени във видеото, също имат съмнителна репутация. Редовно възхвалявана в западните медии, групата действа изключително на територии, държани от различни войнстващи фракции, включително от радикални джихадисти, и дори помага за организиране на фалшиви атаки с химическо оръжие, също веднага приписвани на Русия.


Всъщност това не е първият път, когато руските военни опровергават твърденията на американския вестник. Министерството на отбраната издаде подобна корекция през октомври. Онази история обвиняваше Русия в бомбардиране на защитени от ООН болници, които всъщност се оказаха скривалища на бунтовниците, разположени в пещери в провинция Идлиб.


„След предишната публикация на фалшиви новини от NYT през октомври, изразихме съжалението си, че качествен вестник е била измамен от терористите и техните поддръжници от Белите каски . Този път би било неподходящо да си оправдават така, просто всички тези неща са станали по взаимно съгласие" каза Конашенков.

Станете почитател на Класа