Ердоган: „НАТО трябва да се реформира, приятелството с Русия не противоречи на членството“

Президентът Реджеп Тайип Ердоган наскоро се оказа в противоречие с някои съюзници, когато нареди военно нахлуване в Сирия, насочено към сирийските кюрдски милиции по границата. Френският му колега Еманюел Макрон дори посочи пропуска на Анкара да се консултира с другите членове, като причина да счита, че НАТО е в „мозъчна смърт".


Тази седмица двамата лидери ще имат възможността да обсъдят личните си различия, когато НАТО свиква среща на върха, за да отбележи своята 70-годишнина.


Преди да замине за Лондон за двудневното събитие, Ердоган каза, че НАТО трябва да се реформира с времето и отново заяви искането си към съюзниците за „безусловна подкрепа за военните действия на Турция в Сирия". Кюрдските милиции там се смятат за терористи от Анкара.


Ердоган заяви, че ако условието му не бъде изпълнено, Турция ще продължи да възпрепятства плановете за разполагане на НАТО в Балтика и Полша. Съгласието на Анкара е необходимо, за да се наливат повече ресурси на НАТО в източноевропейските съюзници - явно за да бъдат защитени от хипотетична атака от страна на Русия.


Москва категорично отрича да има някакво намерение да атакува някой от съюзниците.


Турският президент също защити добрите връзки, които страната му има с Русия, като заяви, че това не противоречи на членството в НАТО. Освен всичко друго, Турция закупи модерни руски системи за противовъздушна отбрана, въпреки яростните възражения от Вашингтон, получи първите доставки на руски газ по прясно изграден подводен тръбопровод и е тясно свързана с Москва в Сирия.

Станете почитател на Класа