FAZ: Франция обещава «твърд отговор» на митата на САЩ

ЕС ще бъде готов да предостави „твърд ответен удар“, ако САЩ наложат мита върху редица френски стоки, пише Frankfurter Allgemeine, позовавайки се на изявление на френския финансов министър Бруно Льо Мер. Льо Мер отбеляза, че заплахите на Вашингтон няма да принудят Франция да се откаже от данъка върху цифровите компании.

В отговор на френския данък върху цифровите компании, САЩ възнамеряват да въведат наказателни мита за редица продукти от Франция, като шампанско, сирене, козметика, торбички и порцелан, съобщава Frankfurter Allgemeine.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер нарече заплахите от САЩ неприемливи и заяви, че „това не е поведението, което се очаква от САЩ по отношение на един от най-важните й партньори“. Льо Мер каза, че ако САЩ въведат мита, ЕС ще бъде готов да отговори: „Ако бъдат въведени наказателни мита, ЕС ще бъде готов да отвърне на удара и този удар ще бъде твърд.“

Освен това Льо Мер увери, че заплахите на Вашингтон няма да принудят Франция да се откаже от цифровия данък. В тази връзка политикът призова да се откажат от взаимните заплахи и наказания. Според Льо Мер цифровият данък отговаря на изискванията на данъчна справедливост и не е санкция за американските ИТ компании.

Изданието отбелязва, че Франция е готова да изостави цифровия данък, ако се проведе глобална данъчна реформа на предприятията на международно ниво. Съдейки по последните признаци обаче, САЩ ще се оттеглят от продължаващите преговори за подобна реформа.

Frankfurter Allgemeine съобщава, че САЩ могат да въведат обещаните мита в средата на януари 2020 г. Според търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, френският цифров данък дискриминира американските компании като Google, Apple, Amazon и Facebook.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа