НАТО няма сили да попречи на Путин да увеличи влиянието на Русия в света

Владимир Путин ясно демонстрира готовността си за сближаване с НАТО, твърдейки, че Русия може да си сътрудничи с алианса в рамките на локалните конфликти, борбата с тероризма и ядреното разоръжаване, съобщи Welt. Според кореспондента на телевизионния канал Кристоф Ванер причината е, че НАТО не е в състояние да попречи на Путин да увеличи влиянието си в света.

НАТО е в криза: тя се крие и във факта, че например Еманюел Макрон изисква по-активно сътрудничество с Русия и Китай, а останалите 28 държави не са съгласни с това. Нещо повече, те искат да обявят Китай за основен противник. Нашият руски кореспондент Кристоф Ванер ще оцени ситуацията от гледна точка на Владимир Путин.

Кристоф, необходимо е да се спомене, че НАТО отново разшири декларацията си за военна помощ към балтийските държави, което е един вид атака на алианса към Путин.

Кристоф Ванер, кореспондент от Русия: Г-н Путин традиционно изразява недоволството си, когато НАТО взема каквито и да било решения, засягащи Русия — както този път около декларацията за помощта за Полша и балтийските страни в случай на нападение от страна на Русия.

Въпреки това Путин отново доста ясно протегна ръка към НАТО. Вчера в Сочи той заяви, че е готов да си сътрудничи с НАТО в рамките на локалните конфликти, в борбата срещу тероризма, както и в неразпространението на ядрените оръжия.

Като цяло бих искал да кажа, че в момента Русия е по-малко истерично  настроена по отношение на НАТО, отколкото в миналото. На първо място това се дължи на факта, че Путин получава това, което иска. Той контролира постсъветското пространство, с изключение на трите балтийски държави, благодарение на Сирия той има все по-голямо влияние в Близкия изток.

В Африка Путин също става все по-могъщ, включително в Северна Африка и Либия. Това означава, че в момента НАТО не е в състояние да попречи на Путин.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа