L’Express: Русия направи крачка напред към НАТО и получи подкрепа в лицето на Макрон

На военното съвещание в Сочи Владимир Путин заяви, че Русия е готова да си сътрудничи със Североатлантическия алианс, въпреки „некоректното“ поведение на организацията, съобщава L’express. В същото време по време на срещата на НАТО френският президент призова съюзниците да започнат диалог с Москва и да направят решаването на кризата в Украйна предпоставка за нормализиране на отношенията.

Русия направи крачка към НАТО и демонстрира готовността си да сътрудничи с него, докато френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на алианса призова за стратегически диалог с Москва, пише L'express.

"Неведнъж сме изразявали готовността си да сътрудничим с НАТО, показахме готовността си за съвместно противодействие на реални заплахи, в това число, както е известно, международния тероризъм, местните въоръжени конфликти, опасността от неконтролируемо разпространение на оръжия за масово унищожение", заяви Владимир Путин във вторник на военното съвещание в Сочи, което съвпадна с началото на срещата на върха на НАТО. Въпреки това, отбелязва френският вестник, руският президент критикува "неправилното, ако не грубо" поведение на алианса, който действа "без да се съобразява с интересите на Руската федерация", докато Москва многократно се опитва да "предложи конструктивна програма".

Еманюел Макрон от своя страна призова да се възобнови стратегическия диалог с Кремъл. На пресконференцията с Доналд Тръмп той каза, че Западът трябва да "започне диалог с Русия без наивност, за да намали конфликта" с тази страна. Според него „предварително условие“ трябва да бъде „напредък“ в разрешаването на руско-украинската криза.

Според изданието Москва много пъти упреква съюза, че продължава да се разширява, въпреки обещанията си преди разпадането на Съветския съюз. „Блоковите стереотипи на мислене от миналите години не могат да бъдат добър инструмент за търсене и намиране на ефективни решения в условията на бързо, стремително променящите се условия на съвременния свят“, сподели своята гледна точка Владимир Путин. Той добави, че днес Русия е "длъжна" да види в разширяването на НАТО и развитието на военната му инфраструктура в близост до руските граници "една от потенциалните заплахи за сигурността на страната."

В заключение L’express припомня, че срещата на върха на НАТО се провежда на 3-4 декември в Лондон в напрегната атмосфера на фона на разногласията между страните-участнички по въпросите за Сирия, Русия и финансирането на организацията, на която президентът Макрон наскоро постави диагноза „мозъчна смърт“.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа