Най-голямата печатница на пари в света остана без пари

Компанията, която отпечатва банкнотите и валутата на Обединеното кралство и на 140 други страни, предупреди за евентуален срив, заявявайки, че има „значително съмнение" за нейното бъдеще.


198-годишната De La Rue печата банкноти за Bank of England от 1860 г. Това е най-голямата търговска печатница на пари, произвеждаща около една трета от банкнотите в света, по договори със 140 централни банки. Фирмата е проектирала 36 процента от всички купюри на банкноти в обращение, според компанията за инвестиционни изследвания Edison Group.


De La Rue се бори през последните две години със загубата на договор за отпечатване на паспорти за Великобритания на сумата от 400 милиона паунда (525 милиона долара), от френски съперник. Тя също така беше засегната от ускоряващо се преминаване от пари в брой към безконтактни плащания с карти и онлайн преводи. Само миналата седмица компанията загуби 20 процента от стойността си.


„Не може да се отрече, че финансите на De La Rue изглеждат несигурни", каза Ръс Молд, инвестиционен директор в A.J. Bell, цитиран от NBC News.
До 2500 служители на De La Rue могат да бъдат изложени на риск, ако фирмата не успее да оцелее.

Станете почитател на Класа