Пхенян провежда "много важен тест" на полигона за изстрелване на ракети

Северна Корея обяви, че на полигона за изстрелване близо до китайската граница, е извършила "тест с голямо значение за ръководството на страната, " добавяйки, че това ще помогне да се промени "стратегическото положение" на Пхенян.

 

Докладваният тест е извършен в събота следобед местно време, гласи изявление на говорителя на Академията за наука за национална отбрана в Северна Корея, публикувано от KCNA.В него се оценява стартът като "успешен и от голямо значение за Централния комитет на Работническата Партия на Корея. "

 

"Резултатите от скорошния важен тест ще имат важен ефект върху промяната на стратегическото положение на КНДР отново в близко бъдеще."

 

Изстрелването е извършено полигона за изстрелване на спътници в Тонгчанг-ри, провинция Северен Пхьонг, се казва в съобщението. Полигонът се намира близо до северната граница на Северна Корея с Китай.

 

Разкрити са досега много малко подробности за самия тест, с изключение на времето и мястото, където е проведен.


Това идва часове, след като пратеник на Северна Корея в ООН отхвърли призива на САЩ да се възобновят прекъснатите преговори, като го определи като "трик за спестяване на време, без да се предлага нищо в замяна, като например освобождаване от осакатяващи санкции ". Той заяви, че денуклеаризацията на Северна Корея, търсена от президента на САЩ Доналд Тръмп , вече е свалена от масата за преговори.


Строгото предупреждение дойде, след като Тръмп изрази слабо забулена заплаха срещу Пхенян, заявявайки, че той може да разгърне силата на американските военни слещу Северна Корея, ако прецени, че няма друг начин да продължи.


Във вторник Пхенян стартира поредното обвинение към САЩ за провлачване на преговорите. Настоявайки, че топката сега е в полето на Вашингтон, Северна Корея заяви " от САЩ зависи какъв коледен подарък ще изберат да получат".

Станете почитател на Класа