САЩ отиват в Саудитска Арабия – това е война срещу Иран

Западната преса започна активно да разпространява слуха за навлизането на американски контингент в Саудитска Арабия. Предишния ден Доналд Тръмп опроверга тази информация, като я нарече фалшива. Експертите обаче са уверени, че острата реакция на президента се дължи на факта, че народът не би одобрил поредния войнствен ход на Пентагона. Въпреки че всъщност Белият дом отдавна обсъжда възможността за прехвърляне на войски, които да помогнат на саудитците.

Ставаше дума за около 14 хиляди военнослужещи, които трябваше да отидат в Саудитска Арабия. Необходимостта от подобна стъпка се обяснява със заплахата, която иранските ракети уж представляват за саудитските и американските войски в Иран. Медиите, позовавайки се на източници в Министерството на отбраната, писаха, че окончателното решение ще бъде взето в края на декември.

 

 

Естествено, официалните лица опровергават слуховете, които се появиха за прехвърлянето на войски, твърдейки, че информацията не е вярна. Може би 14 хиляди войници са наистина твърде много, цифрата от 4 до 7 хиляди военни изглежда много по-реалистична. Като се има предвид, че министерството на отбраната на САЩ не отрече възможността да изпрати личен контингент в Саудитска Арабия за противодействие на Иран.

Експертите твърдят, че изпращането на военните ще изисква задължително съгласуване с Конгреса, договарянето с който не е толкова просто. Особено на фона на факта, че саудитците не са подложени на агресия, което означава, че решението на Тръмп може да се тълкува като превишаване на президентските правомощия, което ще послужи като допълнително основание за импийчмънт.

В същото време информацията за прехвърлянето на американски войници определено ще предизвика негатив в обществото, а за самия Тръмп разгръщането на нова война в Близкия изток не е твърде разумно преди президентските избори. Слуховете обаче циркулират.

САЩ изтеглиха всички свои войници от Саудитска Арабия през 2003 г. Но, когато конфликтът ескалира, все по-често започна да се появява информация за прехвърлянето на американски войски в СА. Така Вашингтон планираше да защити както своите интереси, така и тези на саудитците.

През есента на 2019 г. щатите разгърнахабатарея зенитно-ракетни комплекси „Патриот“ в Саудитска Арабия, а в края на ноември Тръмп обяви готовността си да увеличи военния контингент в региона до 3 хиляди души. Сега той отрича всичко, точно като останалите чиновници.

Според експерта Александър Вавилов, САЩ отиват в Саудитска Арабия заради Персийския залив и Ормузкия проток. Но това не е всичко. Въвеждането на американски войски също е друг начин да се размаха военна пръчка към Иран, което по същество се вписва в политиката на натиск на Вашингтон.

Впрочем политолозите са уверени, че разгръщането на истински конфликт все още не влиза в плановете на САЩ, тъй като е много скъпо и в допълнение е неизгодно преди изборите. Въпреки че някои все още вярват, че действията на американците могат да провокират ескалация на конфликта и Вашингтон търси именно това.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа