Путин нарече безпардонна лъжа позицията на ЕС за пакта "Рибентроп-Молотов"

Руският президент Владимир Путин нарече днес позицията на Европейския съюз срещу т.нар. пакт "Рибентроп-Молотов" "безпардонна лъжа".
Преди два месеца Европейският парламент прие резолюция, в която заявява, че Пактът за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, подписан в Москва, проправя пътя за избухването на Втората световна война. Русия защитава тогавашната позиция на Съветския съюз, че пактът е бил необходимо зло, за предотвратяване на нападение от страна на нацистка Германия, каквото въпреки това се случва през 1941 г., две години след подписването му, припомня ДПА, цитирана от БТА.

На среща днес с организационния комитет Победа", подготвящ честванията за 75-ата годишнина от края на войната догодина, Путин заяви, че "опитите за изопачаване на историческата истина не спират". По думите му "към тях сега са се присъединили не само наследниците на помагачите на нацистите, а и някои напълно почтени международни институции и европейски структури".

Той даде пример с резолюцията на ЕП, като по думите му тя е "поставила фактически на една дъска и нацистските агресори, и Съветския съюз и едва ли не обвинява СССР наравно с нацистка Германия за избухването на войната, сякаш някои са забравили кой е нападнал Полша на 1 септември 1939 г. и Съветския съюз на 22 юни 1941 г.".

"А тези, които се опитат да поспорят с такава неоснована на нищо реално безпардонна лъжа, предварително обвиняват в информационна война против демократична Европа", завърши президентът, като уточни, че "това е цитат".

Станете почитател на Класа