Турция: трябва ли Ердоган да се страхува от тях?

Те са бивши съюзници на Ердоган, отвърнали се обаче от него и решени на реванш: новите партии на Ахмет Давутоглу и Али Бабаджан ще отнемат гласове от управляващата ПСР.

Заплаха за турския лидер ли са двамата отцепници?

 

 

 

Вече 18 години президентът Реджеп Тайип Ердоган определя жалоните на турската политика. В последно време обаче режимът му е изправен пред проблеми: икономическата криза, укрепващата опозиция и поражението на местните избори в края на март разклатиха властовите устои на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Давутоглу иска реванш

Бившият премиер Ахмет Давутоглу залага точно на това - че Ердоган и неговата партия ще продължат да губят почва под краката си. През септември оттеглянето му от ПСР предизвика широк отзвук в медиите. Месеци наред се носеха слухове, че Давутоглу иска да основе нова партия, която да се конкурира с ислямистко-консервативната ПСР. Което е на път да се случи: той подаде заявление във вътрешното министерство за създаване на “Партия на бъдещето”. В Туитър новата партия декларира, че ще работи за връщането на спокойствието, мира, справедливостта и просперитета в страната.

 

Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу (отпред вдясно)

 

Дълго време Ердоган и Давутоглу бяха близки съратници. След стремителния възход на ПСР през 2002 г. Давутоглу твърдо застана на страната на Ердоган - беше негов съветник, външен министър, премиер и дори лидер на партията. Но през 2016 г. той стана твърде своенравен и неговият политически баща Ердоган набързо го изтласка навън. Със създаването на “Партията на бъдещето” бившият министър-председател отвръща на удара - неговата партия може да отнеме доста гласове от управляващата ПСР.

Още един конкурент на Ердоган

Друг влиятелен бивш съюзник на Ердоган също се превръща в заплаха за него: според съобщения в турските медии, бившият министър на икономиката и основател на ПСР Али Бабаджан също планира да основе своя партия и се ползва с подкрепата на бившия президент на страната Абдула Гюл.

 

Когато двамата бяха още приятели и съратници: през 2014 г. Давутоглу поема от Ердоган председателския пост в ПСР

 

Според бившият външен министър на Турция Ясар Якис, двете нови партии могат да навредят сериозно на партията на Ердоган. "И Бабаджан, и Давутоглу ще отклонят гласове от управляващата ПСР. Освен това Бабаджан се ползва с добро име в международните финансови среди. Икономическата му експертиза ще му помогне да получи гласове от опозицията - от Републиканската народна партия, Партията на националистическото действие и Добрата партия. Давутоглу от своя страна е добър вариант за консервативните избиратели, смята още Якис.

Началото на края на ПСР? 

"ПСР започва да се разпада, вижда се краят на 18-годишното ѝ управление. И Бабаджан, и Давутоглу ще отнемат гласове от ПСР. Те искат да подложат крак на Ердоган", казва за ДВ политологът от Университета в Анкара Башкън Оран. 

 

Бабаджан и Давутоглу са измамили държавната Халкбанк, твърди Ердоган

 

Мнозина обаче се съмняват, че бившите високопоставени членове на ПСР и техните нови партии ще бъдат истинска алтернатива на управляващата ПСР. Давутоглу е обвиняван, че е мълчал твърде дълго, както и че носи отговорност за разрушаването на турската демокрация. Към Бабаджан също се отправят подобни критики. Въпреки това мнозина му се доверяват и смятат, че той е способен да създаде либерално-консервативна партия, която да надгради реформите от първите години на ПСР. "Бихме могли да кажем, че Бабаджан има повече шансове срещу ПСР от Давутоглу. Избирателите не са забравили, че Давутоглу е бил министър-председател. И това е значителен недостатък", твърди Якис.

Заплаха ли са те за властта на Ердоган?

Турският президент многократно е наричал Давутоглу предател: „Ще ги подведем под отговорност, когато му дойде времето“. Ердоган реагира толкова чувствително не само заради очакваното отклоняване на гласове, а и защото двамата са вътрешни хора на ПСР и познават много добре системата на Ердоган. Критиците и опозицията обвиняват управляващата партия в непотизъм, корупция и създаване на съмнителни семейни фондации за присвояването на пари от данъци. Има предположения, че ПСР си е осигурила властта чрез незаконни машинации. И Давутоглу и Бабаджан биха могли да използват това срещу управляващата партия.

Ердоган обаче също намекна, че има компрометираща информация за двамата си политически противници. Той обвини Бабаджан и Давутоглу, че са измамили държавната Халкбанк със заема от 65 милиона евро за истанбулския университет Шехир. Този заем остава неизплатен. Бабаджан пък е обвиняван във връзка с получен от университета апетитен имот с помощта на много съмнителен указ. Давутоглу отрича обвиненията и настоява Ердоган и семейството му да оповестяват активите си - очевидно с цел да лъсне корумпираността на турския президент.

Предсрочни избори?

Мръсната битка започна още преди двете нови партии да са заработили. Размяната на удари ще стане още по-ожесточена, смята политологът Оран: "След като Ердоган повдигна въпроса за Халкбанк, със сигурност той ще повдигне и много други . По този начин биха могли да се разкрият подробности за ролята на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен." Движението Гюлен, което Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., днес е класифицирано от турското правителство като терористична организация - въпреки че Гюлен е стар съюзник на Ердоган.

Новата партия на Давутоглу е символ на ерозията на властта в основата на ПСР: през последните няколко месеца почти един милион членове напуснаха партията. До президентските избори на 18 юни 2023 основните редици могат да се свият още повече. Но експертите предполагат, че Ердоган ще прибегне до изпитана тактика - с предсрочни избори да си осигури нов мандат, преди да е станало прекалено късно.

Станете почитател на Класа