Остро заболяване заплашва Украйна: Болниците са претъпкани

В град Тернопол e регистрирано огнище на вирусна пневмония. Местните клиники са препълнени, трима пациенти вече са починали.

Според украинските медии епидемията е започнала в новогодишната нощ. Сериозната диагноза е поставена в градската болница №2.

Първо започва треска и кашлица, придружени от висока температура, която лекарите не са в състояние да свалят. След това идва недостиг на въздух и отделяне на кръв при кашлица, след което лекарите обикновено диагностицират тежка пневмония.

 

 

 

 

 

 

В момента още петима души са в реанимация. Състоянието им е критично.

„Пациентите са приемали лекарства за понижаване на температурата, но без да отидат при семейния лекар. Един, два, три, четири дни се лекуват самостоятелно. Тогава започнал недостиг на въздух, висока температура, суха кашлица или дори кашлица с ивици кръв”, казва Алла Пастернак, пулмолог в градската общинска болница № 2 на Тернопол за хода на болестта.

Лекарите призовават населението да не се самолекува и веднага да се консултира с лекар при първите признаци на висока температура. Според тях, ако през първите 3 дни картината на заболяването не се промени, тогава се назначава рентгенова снимка за идентифициране на патологията.

В Търнополската болница има опитни специалисти, те могат да диагностицират заболяването в първите дни, но пациентите пристигат на лечение значително по-късно.

Лекарите казват, че подобен наплив на пациенти е регистриран преди 10 години, когато в страната се разрази т. нар. свински грип. Тогава от епидемията са загинали около 400 души.

Подобна ситуация се наблюдава в Житомир. Тук трима души са починали от пневмония.

Обикновено в риск са хора на възраст 25 до 49 години, които смятат себе си за напълно здрави, без да обръщат внимание на лекото неразположение, което бързо придобива тежки форми.

Някои специалисти са убедени, че острото заболяване е свързано с намиращите около страната американски военни лаборатории.

News Front ПП

Станете почитател на Класа