С какви пари ще разполагат Хари и Меган?

Това последва от решението им да се откажат от дворцовите си задължения: принц Хари и съпругата му Меган се разделят с титлата "Кралско височество" и стават частни лица. С какви пари ще разполагат в новата си роля?

 

 

 

За принц Хари и съпругата му Меган Маркъл титлата „Кралско височество" занапред отпада - това съобщи британският двор през уикенда. Самият принц обясни, че първоначално той и съпругата му са искали и занапред да изпълняват някои от дворцовите си задължения, но без да получават за това от парите на данъкоплатците. Това тяхно желание обаче се провалило, така че сега двамата стават частни лица. Но с какви пари ще разполагат те в новата си роля?

Според преценките на експерти, Хари и Меган и в момента имат доста сериозно богатство, което възлиза на обща сума между 18 и 40 милиона паунда - в зависимост от оценката. Досега Хари е получавал едва 5% от доходите си по линия на дворцовия бюджет, останалите пари идват предимно от баща му принц Чарлз. От своите имоти в херцогство Корнуол Чарлз получава годишно около 21 милиона паунда.

Колко струва марката "Хари и Меган"?

Освен това Хари и Меган могат тепърва да разчитат на доста сериозни приходи. Дейвид Хай, специалист по финансовата стойност на запазените марки, оценява марката „Хари и Меган" като много перспективна. Пред германския седмичник „Ди Цайт" той обяснява, че двамата биха могли да използват марката си така, както го правят други ВИП-ове - например семейство Обама, Опра Уинфри и различни холивудски звезди. Те могат да изнасят публични лекции и дори понякога да го правят за благотворителни цели. В останалите случаи са им гарантирани хонорари от минимум 150 000 паунда.

Техните съветници вече регистрираха и запазената им марка „Sussex Royal", под която занапред могат да се продават стотици продукти като кърпи, чаши, химикалки и пр. Дейвид Хай смята още, че авторските права за една бъдеща книга на Хари и Меган ще им донесат поне 25 милиона паунда, а за всяко свое участие пред камерата Меган Маркъл ще получава по 10 милиона паунда на филм.

"Цената" на британския кралски двор

Хай очевидно добре знае за какво говори. Преди време той изчисли „пазарната тежест" на целия кралски двор: повече от 2 милиарда евро годишно. Експертът предупреждава обаче, че за Меган и Хари е рисковано да изкарват пари благодарение на досегашния си статут в кралския двор. Обществеността е много чувствителна, когато усети, че с кралската марка се злоупотребява с комерсиални цели. Особено когато става дума за членове на кралското семейство, които публично са "скъсали" с кралския двор, казва Хай пред „Ди Цайт".

 

 

 

Станете почитател на Класа