Мъск провери дали астронавтите в Crew Dragon са в безопасност, колкото екипажите на Союз

SpaceX симулира отказ на ракета, за да се разбере дали неговата система за абортиране на мисията, предназначена да спаси живота на астронавтите в случай на авария, може да се сравнява с тази на руския космически кораб "Союз" - който спаси руско-американския екипаж на МКС през 2018 г.


В неделя SpaceX проведе тест за абортиране по време на полет - необходима предпоставка той да бъде в крайна сметка сертифициран за полет на американските астронавти до Международната космическа станция (МКС). Компанията изстреля от Кейп Канаверал, Флорида, една от ракетите си Falcon 9 с космическия кораб Crew Dragon на върха й, за да провери дали ракетата и нейният екипаж ще оцелеят при потенциално смъртоносна повреда по време на изстрелване.


84 секунди след изстрелването, ракетата прекъсна двигателите си, докато летеше на 19 километра над океана, за да имитира инцидент, докато капсулата с два тестови манекена се отдели от ракетата и в крайна сметка цопна някъде край бреговете на Флорида.


Предишният тест за безопасност на SpaceX очевидно се провали, тъй като според съобщенията капсулата на Crew Dragon избухна точно на тестовия стенд миналия април. Компанията определи това като „аномалия".


НАСА разчита на руския Роскосмос да превозва астронавтите й на МКС, като плаща 80 милиона долара за място, откакто програмата за космически совалки бе бракувана през 2011 г. И все пак, договорът между двете космически агенции е на път да изтече и НАСА иска или SpaceX или Boeing да побързат и да доставят американска алтернатива на руския космически кораб.


И двете американски компании изглеждат години назад с графика, тъй като първоначално се очакваше те да бъдат сертифицирани за стартиране на космическа мисия до 2017 г. И SpaceX, и Boeing изпаднаха в „хронични закъснения" с корабите си, както писа правителствената служба в доклада си през юни 2019г.


Засега руските ракети "Союз" са безспорно най-надеждните средства за пренасяне на пилотиране мисии на орбита. Тяхната система за безопасност е изпробвана и тествана от десетилетия на работа и това наскоро бе доказано по време на прекъснато стартиране.


През октомври 2018 г. руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг бяха принудени да направят аварийно кацане в Казахстан, след като полетът им до МКС беше прекъснат от повреда на бустер на двигателя. Аварийната система, наречена САС, отдели капсулата в момента, преди целият кораб да бъде напълно унищожен, и се приземи с невредими двамата членове на екипажа.


Капсулата, в която руско-американският дует безопасно се върна на земята, наскоро бе превърната в паметник.

Станете почитател на Класа