От Бонд до Топ Гън: Как Холивуд ще забърка нашите любими франчайзи през 2020 година

Всички, от Джеймс Бонд до Маверик, изглежда ще станат „будни" през 2020 г., доказвайки отново, че холивудските студия са готови да губят пари и да алиенират публиката си, стига да хвърлят политически послания в гърлото ни.


2019 г. ни предложи изобилие от примери за холивудски студия които инвестират дълго време в програма, насочена към „будния" дневен ред, която пробутва „политически коректните" социални програми, но не вдъхновява продажбите на билети („Късна нощ", „Бомба,", „Ангелите на Чарли", „Терминатор: Тъмната съдба" ").


Въпреки провалите обаче, през 2020 г. ще има много повече „събудено" съдържание, включително в някои от любимите ни филмови франчайзи.


"Птици хищници" е шансът на Марго Роби да заеме централната сцена като злодея от комиксите Харли Куин - тя за пръв път се появи като героиня в "Самоубийствен отряд" на 2016 г. - и трейлърите изглеждат подходящо забавно, но актьорът Юън Макгрегър, който играе антагонист във филма, вече се опитва да направи филма политически, като обяснява как неговият злодей е като Доналд Тръмп. „Черната маска е разглезен при възпитанието си до степен да няма контакт с живота или хората и не иска нищо повече от това да бъде център на вниманието", казва актьорът.


След като се опитаха да рестартират конюшнята си от филмови чудовища през 2017 г. „Мумията" с участието на Том Круз, Universal вече свалиха погледа си малко по-ниско с предстоящия „Невидимият мъж." С по-малък бюджет и водеща актриса Елизабет Мос, известна повече от телевизията,той също е описан като филм на ужасите от ерата #MeToo. „Невидимият мъж" е поредният „буден" холивудски филм, който се бори с онзи голям, лош патриархат, който уж всички мразят толкова много. „Ние живеем в патриархат. Ако разказвате история за жена, част от нея ще бъде за живото в този патриархат", каза Мос за филма в интервю за Harper's Bazaar. Всичко това само те кара някак да ти липсва Том Круз.


Дръжте се за спомените си, защото следващият франчайз лети с политически коректни крила право към слънцето. „Няма време да умра" вече си беше малко несигурен, като се има предвид фактът, че Даниел Крейг изглежда най-малко се интересува от ролята на Бонд, но нещата тръгнаха от лошо към по-лошо, когато изтекоха съобщения, че филмът ще съдържа сцена с предаване на факлата, която ще представи женски агент, който евентуално ще поеме Бонд от Крейг, нещо, за което „будните" тълпи се молят от години да се случи. Какъв чудесен начин да изпратите героя, когото хората обичат ...


За щастие, след изключително острата реакция на зрителите, продуцентите на франчайза поне признаха публично към този момент, че действителният герой на Бонд ще остане мъж и в бъдеще.


Докато франчайзът „Законно блондинка" никога не е бил нещо повече от забавен пух, това вероятно ще се промени, когато се появи третото издание през 2020 г. Актрисата Рийз Уидърспуун всъщност каза, че неуспешната кандидатка за президент Хилъри Клинтън отчасти е вдъхновението за връщането на „Блондинката". Тя каза, че възхищението й към Клинтън и работата на политичката я е вдъхновила да преразгледа героинята Ел Уудс. „Смятам, че би било готино да я направим Върховен съдия или кандидат за президент" каза Уидърспун.


Трудно беше да не се развълнувам от трейлъра за дългоочакваното продължение на филма „Топ гън" от 1986 г. Том Круз прави обичайните си, противоречиви на възрастта му, каскади и двуминутното видео предизвиква ниво на патриотизъм, което почти не се вижда в съвременните филми. По-внимателен поглед обаче показа, че дори Маверик може да стане жертва на „политически правилните" правила на съвременен Холивуд.


Внимателните фенове забелязаха едва доловимо смирение към Китай, вторият по големина филмов пазар в света, върху коженото яке на Маверик, което за първи път беше видяно в оригиналния филм. На него изглежда липсват японските и тайвански знамена, които първоначално са били там. Явно се надяват това да умилостиви Пекин и филмът да бъде приет на екран в страната, която в миналото е отхвърлила филма.


Докато „Чистка" започна с интригуваща концепция през 2013 г. - цялата престъпност е законна в един ден от годината и това изкарва абсолютно най-лошото у хората – то продълженията започнаха да се вписват все по-силно в „будната" политика на дневен ред. Нюанс и други герои изчезнаха от четвъртия филм - „Първата чистка" - където се разкрива, че чистката наистина е само акт на ултрадясно правителство, за да заличи бедните и да запази борбите на малцинствата. Третият филм дори въведе лозунг, изтръгнат направо от президентската кампания на Тръмп през 2016 г. - „Поддържайте Америка велика" вместо „Направете Америка велика отново", а телевизионното шоу, което наскоро завърши излъчването на втория си сезон, просто пропадна с това проповядване. Като се има предвид годината на изборите, това трябва да бъде един от най-нетърпимите филми, които ще ни се стоварят през 2020г.


Marvel досега бе неудържима касова машина. Миналата година „Отмъстителите: Endgame" дори се превърна в най-печеливш филм за всички времена.

 

"Вечните" обаче в момента звучи малко повече като филм, създаден единствено за воините на социалната справедливост, отколкото за действителните фенове. Продуцентът Кевин Фейдж вече обеща, че филмът ще включва гейове и глухи герои, а наскоро той намекна, че може Marvel да въведе и трансджендър герой.


Всичко това е „модно и будно", но важното са точките от продажба на филма досега. Вместо убедителни герои и история, нагаждачите се опитват да ни пробутат „будни" етикети, което, както знаем от новата сага „Междузвездни войни", не е никак добър начин за разказване на приказки.

Станете почитател на Класа