„Европа иска да предотврати пожара в Близкия изток без промяна на режима в Иран“

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че вместо да следва кампанията за максимален натиск на САЩ срещу Иран, ЕС ще се придържа към дипломацията, за да избегне по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона.


САЩ и Европа имат „различен подход към Иран и съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) за неговата ядрена програма за 2015 г.," заяви Маас в интервю пред „Bild am Sonntag".


„Докато САЩ едностранно се отказаха от ядреното споразумение и наложиха максимален натиск върху Техеран, ние искаме да постигнем напредък чрез преговори. Франция, Великобритания и Германия искат да запазят споразумението, за да не позволят на Иран да получи ядрено оръжие ", заяви Маас.


Министърът добави, че "чистите заплахи и военните действия не са направили нищо, за да променят поведението на Иран. Не бива да се преструваме, че предизвиканата от вън промяна на режима в Техеран автоматично ще подобри ситуацията. На други места това е станало лошо, като в Ирак. Искаме да предотвратим буря в Близкия изток. ЕС разчита на дипломацията, а не на ескалацията ", подчерта Маас.


JCPOA отслабна през 2018 г., след като САЩ напуснаха споразумението, като същевременно обвиниха Иран, че тайно го нарушава. Иран настоя, че спазва споразумението, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в своите доклади по това време го потвърди. Въпреки това Вашингтон отново наложи няколко кръга от обширни санкции на Иран и призова ЕС да последва примера му.


Година след като САЩ се отказаха от JCPOA, Иран започна да намалява ангажимента си по споразумението. Властите в Техеран заявиха, че нацията ще се върне към пълното му изпълнение, ако ЕС предостави облекчение на американските санкции. Иран окончателно напусна споразумението на 5 януари, два дни след като американски удар с дрон в Ирак уби командира на елитните ирански сили Кудс, Касем Солеймани, когото Вашингтон обвини в замисъл на терористични актове.

Станете почитател на Класа