Западната демокрация е в упадък — за радост на Русия и Китай

На фона на нарастващите популистки и националистически настроения демокрацията губи позиции в света, включително в САЩ и Европа, пише журналист от The Wall Street Journal. Според него ситуацията се използва от руските и китайските власти, които се опитват още повече да разделят западните общества и да утежняват съществуващата криза.

 

 

 

 

„Под демокрация никога не се е подразбирала най-елегантната форма на управление. Нейното достойнство обаче се състои в това, че поставя интересите на управляваните над интересите на управляващите“, пише авторът от  The Wall Street Journal.

„Въпреки това днес демокрациите по света изглеждат по-нестабилни и не толкова функционални от обикновено. Авторитарните лидери силно приветстват тази тенденция и се опитват да се възползват от нея, докато техните демократични колеги се чудят дали нещо не е наред“, отбелязва авторът на статията.

Според него процесът на импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп протича на фона на нарастващ междупартиен разкол в Конгреса. Британското правителство се наложи да „хленчи“ в продължение на три години и да смени трима премиери, преди да успее да реши как да излезе от Европейския съюз, продължава авторът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо не може да състави мажоритарно правителство. Германският канцлер и «наставник на западните лидери» Ангела Меркел скоро ще напусне поста си и не е ясно дали партията й ще успее да запази единството на управляващата коалиция, изброява журналистът.

Бразилският президент Жаир Болсонару не спира да атакува демократичните институции.

„Най-гъстонаселената демократична държава в света“, Индия, очевидно, се отдалечава от светското управление към „религиозното сектантство“ на фона на нарастващото напрежение в обществото, обръща внимание авторът.

Международният институт за демокрация в неотдавнашния си доклад заяви:

„Демокрацията е в опасност и нейният потенциал трябва да бъде съживен“.

Изследователи от университета Вандербилт също заключиха, че «съществува риск от още по-голямо отстъпление на демокрацията в Америка».

„Няма едно единствено обяснение за трудностите на демокрацията. По-скоро говорим за редица сили, които като цяло затрудняват сплотяването на обществото и управляващите коалиции“, твърди журналистът.

Според него информационните технологии въвеждат допълнително разцепление в демократичните общества. Възможността да се използва интернет и социалните мрежи за незабавна комуникация с милиони е като сила, която може да сплоти обществото. Но в действителност ефектът се оказа обратен: хората започнаха да намират нишови групи от съмишленици в мрежата и по този начин избягват по-широка политика.

В резултат на този процес различни партии се противопоставят една на друга, което често придобива формата на разгорещен дебат в Twitter.

„Всички тези сили затрудняват намирането на консенсус и компромиси, които позволяват на демокрацията да работи. Вместо това партиите в демокрацията все повече се хапят една друга“, смята авторът на статията.

„Авторитарните правителства, особено в Русия и Китай, посочват тези тенденции като доказателство за слабостите в западните демокрации. Освен това те предприемат стъпки за изостряне на тези трудности», твърди авторът.

„Може би най-доброто лекартсво е просто готовността на демократично избраните лидери да слушат по-внимателно не само онези, които ги избират, но и тези, които са от другата страна на политическия разкол“, завършва авторът.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа