Европа се нуждае от Русия, за да намали опасността от разложение

«Ясно е, че никой следващ президент няма да бъде толкова силен като Путин», казва експертът Райво Варе в интервю. Той оценява вътрешнополитическата ситуация в Русия и нейната роля на международната арена. Русия е важна за Европа, отбелязва той, тъй като само тя може да защити Европа от разложение.

 

 

 

 

Може ли това да се нарече началото на операция „приемник“?

— Да, започва голям трансфер или операция „приемник“. Тоест Путин вече няма да чака 2024 г., операцията започна днес.

Работна група от 75 души трябва да подготви промени в Конституцията, които трябва да бъдат извършени до края на пролетта. Конституцията се променя набързо. Вижда се ясна логика. Все още има открити възможности, но по принцип са заложени цяла поредица от сценарии за продължаване на функцията на Путин не като действащ лидер, а като специфичен арбитър на най-високото политическо ниво.

Говорим за лидер с координиращи функции или с право на вето, без които не могат да се вземат фундаментални решения в системата на държавното управление.

— Анализаторите обръщат внимание на Държавния съвет …

— И с право! Ясно е, че никой следващ президент няма да бъде толкова силен като Путин.

Най-вероятно в Държавния съвет ще участват най-изтъкнатите лидери, губернатори и представители на регионите, които ще вземат фундаменталните решения. Съвсем не е изключено Държавният съвет да поеме контрола върху силите за сигурност, например, като интегрира структурата на Съвета за сигурност. Скоро ще видим! Путин оглавява тези съвети днес като президент на Русия. Може би в бъдеще той ще ги води в различно качество — например като пожизнен председател.

— За Естония игровата площадка е ограничена. Ние сме част от пространството за игри на ЕС. Самият ЕС днес е на кръстопът, ролята му отслабва. Доста е трудно да се устои на по-нататъшно падане, дори разложение. За това ни е нужна Русия. Това ще намали риска от по-нататъшния спад в конкурентната борба между геополитическите центрове.

Слабеещата Европа и Русия, която е геополитически център във военната област, има смисъл да се сблъскат, но и да намерят общия си път. Но при какви условия? Все още не е ясно. Нека само да кажем, че се появи ново дихание. А ние в Естония не сме законодатели на модата, а просто последователи. Тук нямаме решаваща роля.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа