Вашингтон настоя Китай да се присъедини към преговорите за ядрено оръжие с Русия

САЩ призоваха Китай във вторник да се присъедини към тристранните преговори за ядрено оръжие с Москва. Президентът Доналд Тръмп заяви, че миналата година е обсъдил ново споразумение за ограничаване на ядрените оръжия с руския президент Владимир Путин и се надява да го разпростре и върху Китай в това, което ще стане основна сделка между трите най-големи атомни сили в света, каза Ройтерс.


Китай засега отказва да участва. „Смятаме, като се има предвид фактът, че ядрените запаси в Китай ще се удвоят през следващите десет години, че сега е моментът да проведем тази тристранна дискусия", заяви Робърт Ууд, посланик на САЩ за разоръжаването. Той разговаря с репортери в деня на откриването на подкрепената от ООН конференция за разоръжаването в Женева.


"Не можем да си позволим да чакаме", каза пратеникът. Според него Вашингтон е обсъдил потенциалните тристранни преговори на среща за сигурност с Русия миналата седмица и е постигнал "разбирателство".


Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви миналата седмица, че Русия ще участва в потенциални тристранни преговори, но че "няма да принуди Китай да промени настоящата си позиция ".

Станете почитател на Класа