Big Tech се обединява с Big Brother, за да превърне личните здравни данни в „Публичен трезор“ за $ 38 млрд

Big Tech е готов да изгребе десетки милиарди долари от нов стандарт за съхраняване на здравните данни, който пренебрегва личната поверителност, създавайки големи възможности за изнудване и други злоупотреби от престъпници и правителство.


„Няма ли животът да бъде по-лесен, ако можете да видите пълната си медицинска история с няколко докосвания на вашия смартфон?" Превъзходно питане, прокламиращо Бързите здравеопазни интер-оперативни ресурси (FHIR) - нов стандарт за данни за данните на пациентите в здравеопазването - пуснато в Kaiser Health News. Това прекалено опростено, почти необоримо обявяване на една наистина зловеща технология, пропуска да предупреди всеки, който някога е използвал здравна клиника, че медицинските подробности от личния му живот са на път да получат много повече публичност, че законите за поверителност на данните ще бъдат прокълнати и пренебрегнати, и че няма връщане на този пакостен дух обратно в бутилката.


Правителството на САЩ официално сложи тежестта си зад пускането на FHIR, като през 2020 г. задължи всички доставчици на медицински услуги, които получават държавно финансиране, да предоставят данни за пациентите чрез съвместими с FHIR приложения. Този ход разкрива необявен съюз между Big Tech и Big Brother, който първият многократно е използвал, за да заобиколи проблемните конституционни ограничения, наложени на втория. Правителството може да не е в състояние да наруши разпоредбите на Четвърта поправка срещу неразумно издирване и изземване, но ако, да речем, ФБР иска достъп до здравни записи за тази цел, то вече не трябва да се появи в кабинета на лекаря със заповед - тези записи ще седят в необезпечена корпоративна база данни в облака. Освен ако индустрията за медицински досиета не преразгледа сериозно идеята си за това какво представлява информационната сигурност, данните за пациентите ще бъдат лесна плячка за всички - от НСА до най-ниския хакер в мазето.


Предполага се, че здравните данни на американците са защитени съгласно закон, наречен HIPAA (Закон за преносимост на здравно осигуряване и отчетност), който, поне на теория, дава автономия на пациента как и къде да се споделят техните данни. Министерството на здравеопазването на САЩ твърди, че 2018 г. е била най-голямата година за прилагане на HIPAA, а погледът в нюзрума на агенцията показва постоянен поток от многомилионни изплащания от компании, признати за виновни, че се отнасят небрежно с поверителността на пациентите. Имайки предвид, че дори и този продължителен списък представлява само засегнатите нарушители, е лесно да се предполага, че доставчиците на здравни грижи нарушават поверителността на пациентите почти ежедневно, независимо дали криптират или осигуряват по друг начин защитата на данните на пациента или дали тези, на които осигуряват достъп до данните, имат правомощието да ги ползват. Във FHIR липсват каквито и да било нови разпоредби, които да накарат тези компании да бъдат отговорни за нарушения на поверителността на данните, които, със събиране на информацията на всеки пациент на един и същ сървър, ще бъдат с порядък по-опустошителни, отколкото са вече. Очаква се също така FHIR да стриймва данни от преносими устройства като фитнес гривните, директно в медицинската документация на пациентите, отваряйки изцяло ново измерение на наблюдението.


Без новия мандат на правителството, доставчиците на здравни грижи бяха бавни да възприемат идеята на Google или Microsoft. Health Level Seven International, частната компания, която създаде FHIR, се похвали с „публичния трезор" за обмен на информация, който ще бъде резултат от „разбиване на силозите" и разкриване на десетилетия на съхранени здравни данни по света. Хартиените записи се описват като „хаос" и дори електронните записи са „изолирани в електронни силози." „Инертните данни не работят за индустрията" - няма значение, че данните законно принадлежат на пациента и практикуващия, а не „ на индустрията" и че при FHIR те ще се използват от участници в частния сектор, без намерение да плащат на никоя от страните, чиито данни правят системата ценна. Доставчиците, които не искат да участват в тази оргия на финансови спекулации (прогнозира се, че пазарът на електронни здравни досиета ще струва 38 милиарда долара до 2025 г.) не защитават пациентите си - „те блокират информацията ", според финансовите наказания, които Конгресът налага от 2016 г. С мандата от 2020 г. те ще бъдат изгонени изцяло от правителствените пасища, освен ако не предадат своите данни. Нашите данни!


Майкрософт, Google, Amazon, IBM, Oracle и Salesforce плюс правителството на САЩ хвърлиха значителните си ресурси зад тази ужасяваща перспектива, която изглежда е предназначена да подмами потребителите в приоритета на удобството, пред този на безопасността. Информационната сигурност се третира от Вашингтон като пречка за това, което някога се наричаше Обща информационна осведоменост, докато някаква умна душа в Пентагона реши, че името (но не и концепцията) е твърде оруелско за обществото.


FHIR едва ли е първият опит да се продаде технология за унищожаване на поверителността, с аргумента за удобство, не е и първият опит за конкретно посочване на медицинската поверителност като „последна граница" на държавата за наблюдение. Но всеки, който не иска последния му кръвен тест, аборт, престой в рехабилитация, животозастрашаваща алергия, рецепта за Виагра или друг предишен частен клиничен опит, да се озове в публичното пространство, трябва да се застъпва за по-строга защита на поверителността - и по-тежки санкции за нарушителите, особено за разработчиците на приложения - преди да е станало твърде късно.

Станете почитател на Класа