Критикуват Boeing, за уж „положителни отзиви от пилоти за 737 MAX ASAP“

Boeing се надява да възобнови производството на заземения самолет 737 MAX месеци, преди регулаторите да го одобрят да излети отново, обяви главният изпълнителен директор Дейв Калхун, изтъквайки положителни отзиви, дори по време когато съюзите на пилотите оценяват компанията като ненадеждна.


Отблъсквайки слуховете, че MAX може да бъде заземен за неопределено време, Калхун каза пред репортери в сряда, че производството ще започне "доста преди средата на годината ", когато компанията се надява да получи регулаторно одобрение за възобновяване на полетите за злополучния самолет, приземен по целия свят след серия от катастрофи, при които загинаха 346 души.


"Вярвам в този самолет", каза Калхун, позовавайки се на уж положителни оценки от пилоти.


Въпреки това, след редица закъснения, неуспехи и неудобни оповестявания, за MAX - включително разкрити вътрешни комуникации, които силно внушават, че компанията е излъгала регулаторите - недоверието сред пилотите потъва все по-дълбоко.


„Това е като игра на Дженга, доверието става все по-високо и след това рязко се разпада", заяви пред Financial Times Денис Таджер, говорител на Асоциация на обединените пилоти, която представлява 15 000 пилоти на American Airlines,.


„Вътрешните комуникации, които бяха пуснати от Boeing след вътрешно проучване, бяха дори над най-лошите ни кошмари", добави Таджер, сравнявайки съобщенията с „лошо написан сценарий, в който никой не би повярвал - но той се случи".


Компанията също се радва на „нулево доверие" от 10 000 членове на Асоциацията на пилотите на Southwest Airlines, която води дело срещу Boeing, според шефа на профсъюза Джон Уекс. Асоциацията повдигна иск срещу компанията, обвинявайки я, че е хвърлила дефектирал самолет „в ръцете на доверени пилоти".


Доверието е на дъното не само в САЩ. Джон Хорн, който оглавява 40 000 – ната Европейската асоциация на кокпита, каза, че доверието в Boeing е „недвусмислено на все по-ниски нива", добавяйки, че „не е роля на пилотите да правят PR каскади за компанията с измислени розови свидетелства".


Boeing обяви, че производството ще спре за MAX по-рано този месец, след няколко прекъсвания, оставяйки около 400 неразрешени самолета да седят в складовете на компанията, а други 387 самолета са заземени на летищата по целия свят.

Станете почитател на Класа