Задава се нова търговска война - между Обединеното кралство и САЩ

Британският външен министър Саджид Джавид пое ангажимент Великобритания да наложи данък върху цифровите услуги на глобалните технологични компании, въпреки заплахите от САЩ, че те могат да отговорят, като поставят „данъци върху автомобилните им компании" - рискувайки разгарянето на нова търговска война.


Изказвайки се - заедно с министъра на финансите на САЩ Стив Мнучин - на Световния икономически форум в Давос, Швейцария в сряда, Джавид наблегна на плановете на правителството да приложи двупроцентен налог върху приходите на глобални технологични гиганти като Facebook и Twitter във Великобритания.


„Планираме да продължим с данъка си върху цифровите услуги през април. Това е пропорционален данък и данък, който нарочно е проектиран като временен данък."


Коментарите на Джавид привлякоха гнева на Мнучин, който се прицели в предложенията, наричайки ги „дискриминационни спрямо американските компании."


В привидно завоалирана заплаха, насочена към неговия колега от Обединеното кралство, министърът на финансите на САЩ предупреди, че ако цифровите компании на страната му се изправят пред „произволни данъци", тогава в отговор „те ще обмислят да въведат произволни данъци върху автомобилните им компании".


Заплахата от налагане на мита на производителите на автомобили във Великобритания идва в критичен момент в отношенията между Великобритания и САЩ, тъй като правителството на премиера Борис Джонсън се бори да постигне благоприятни търговски сделки след Brexit с редица страни по света.


Тя идва, след като Франция се съгласи да забави плановете си за въвеждане на дигитален данък за големите технологични компании като Google и Facebook, а Вашингтон заплаши, че ще отмъсти с мита за френския сектор за сирене и шампанско.

Станете почитател на Класа