Генералният секретар на ООН за „Конниците на Апокалипсиса“, заплашващи света

Четирите "Конника на Апокалипсиса", които заплашват прогреса на света през 21 век, са геополитическото напрежение, изменението на климата, нарастващото глобално недоверие и злоупотребата с новите технологии, подчерта генералният секретар Антонио Гутериш на по време на реч пред Общото събрание на ООН.


"Първият конник приема формата на най-голямото глобално геостратегическо напрежение, на което сме свидетели от години", каза Гутериш. Според генералния секретар, поради тези напрежения възникват нови конфликти, терористични атаки, които причиняват повече жертви, докато ядрената заплаха нараства. "Повече хора са принудени да напуснат домовете си заради война и преследване, отколкото по всяко друго време след Втората световна война", каза той.


Според Гутериш вторият конник е представен от климатичната криза, която заплашва планетата. Във връзка с това генералният секретар на Организацията на обединените нации припомни, че температурите продължават да се повишават и че „един милион видове са застрашени от изчезване в краткосрочен план". "Нашият свят се приближава до точката, от която няма връщане", предупреди той.


Третият ездач е "дълбокото и нарастващо глобално недоверие". Както припомни водачът на международната организация, доверието в политическите институции намалява, жените изискват равенство и осъждат насилието и дискриминацията, докато военните действия срещу бежанци и мигранти се увеличават. Той също така подчерта, че двама от трима души живеят в страни, където неравенството се е увеличило, според неотдавнашен доклад на ООН.


И накрая, Гутериш посочи тъмната страна на дигиталния свят като четвърта заплаха. "Въпреки огромните ползи, новите технологии се употребяват за извършване на престъпления, подстрекават омраза, фалшифицират информацията, потискат и експлоатират хората и нахлуват в личния живот", заяви генералният секретар. „Технологичният напредък се движи по-бързо от способността ни да реагираме на тях или дори да ги разбираме", добави той.


Въпреки това, въпреки всички тези рискове, Гутериш също обърна внимание на „някои признаци на надежда". Според него през последната година са избегнати няколко конфликта, включително в Демократична република Конго, Мадагаскар, Мали и Малдивите. Сред конфликтите, които отбелязаха положителен напредък, той посочи конфликтите в Йемен, Сирия и Либия.

Станете почитател на Класа