Daily Telegraph: НАТО предприема "първа сериозна стъпка" за намаляване на зависимостта от американците

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг въведе нови дронове по време на церемония в авиобаза Сигонела, пише The Daily Telegraph. "Това е първият конкретен сигнал, че алиансът предприема сериозни стъпки, за да намали огромната зависимост на алианса от Съединените щати", казва Джъстин Бронк, експерт от Кралския институт за изследвания в областта на отбраната, в интервю за изданието.

Купуването от НАТО на пет нови дрона е нищо повече от „първия конкретен сигнал“ , че западният военен блок иска да намали зависимостта си от Съединените щати.

Точно такова мнение беше изразено в интервю за британския вестник The Daily Telegraph от Джъстин Бронк, експерт от Кралския обединен институт за изследвания в отбраната.

„Това е първият конкретен сигнал, че НАТО предприема сериозни стъпки, за да намали огромната зависимост на съюза от Съединените щати“, каза Бронк.

Според него, ние говорим за  една "доста съществена придобивка" . Освен това, със закупуването на нови дронове Алиансът се „отдалечи“ от Съединените щати, подчерта експертът от Кралския обединен институт за изследвания в отбраната.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на Северноатлантическия алианс, представи новите дронове миналата седмица по време на церемония в авиобаза Сигонела на италианския остров Сицилия, припомня изданието.

В НАТО, уточнява „Дейли телеграф“, новите безпилотни летателни апарати са обозначени с RQ-4D Phoenix и са модификация на американския дрон Global Hawk.

Иран свали един подобен на американските дронове миналата година в Персийския залив, отбелязва британският вестник.

НАТО ще използва новите безпилотни летателни апарати за „наблюдение на движението на руснаци в източната част на Средиземно море и мигранти, които се опитват да стигнат до Европа от Северна Африка“, става ясно от публикацията.

Превод: Поглед.инфо

 

Станете почитател на Класа