Експертът Уест: „Досието на Тръмп-Русия беше изфабрикувано от Стийл“

Скандалният документ на Стийл, който твърди за обширни връзки между избрания тогава президент на САЩ Доналд Тръмп и Кремъл, беше публикуван от BuzzFeed през януари 2017 г. и бързо се превърна в крайъгълен камък на „Русиягейт".


Един от водещите британски експерти в шпионажа, Найджъл Уест, беше нает да разгледа досието, написано от неговия приятел Кристофър Стийл. Той бързо стигна до извода „Има ... голяма вероятност всички материали на Стийл да са измислени" и заключи, че всичко това е боклук. Така че защо му бяха необходими почти три години, за да излезе историята му?


"Винаги съм имал най-голямото уважение към Стийл", казва Уест в интервю. Ето защо той бил изненадан да открие някои основни грешки в досието, като например да третира един конкретен източник като експерт в три напълно различни области или да измисли съществуването на руско консулство в Маями, Флорида.


В началото на 2017 г. това нямаше значение. Стийл заяви, че руското разузнаване е получило компрометиращ материал за Тръмп, по-специално негов запис с проститутки в Риц-Карлтън през 2013 г., уринирайки на същото легло, където преди това е спал американският президент Барак Обама. Дори директорът на ФБР по това време Джим Коми описва досието като „пресолено и непроверено" в свидетелство пред Конгреса - което не го спря да подпише заявление за заповед за FISA, която Бюрото използва, за да шпионира кампанията на Тръмп чрез един от неговите съветници, Картър Пейдж.


Вярата в някакъв вид заговор на Тръмп и Русия все още остава силна сред много критици на президента на САЩ, въпреки че „Русиягейт" се разпадна миналата година със заключителния доклад на специалния апрокурор Робърт Мюлер и след неуспешните показания.


Уест казва, че направил собствения си доклад публично достояние, след като генералният инспектор на Министерството на правосъдието описал досието на Стийл в "абсолютно плачевни термини" по време на изслушванията в Конгреса миналия месец. И все пак – не са ли много три години мълчание?


В отговор на разкритията на Times, компанията на Стийл, Orbis Business Intelligence, отхвърли анализа на Уест като „силно спекулативен и политически мотивиран", тъй като е финансиран от републиканска адвокатска кантора.


Самият Стийл беше платен чистичко и не-директно, разбира се: от Fusion GPS, който беше клиент на юридическото дружество Perkins Coie LLP, от името на Демократичния национален комитет, по указание на президентската кампания на Хилари Клинтън.

Станете почитател на Класа