Какво се случва между Русия и Турция

За съжаление Турция не направи нищо, за да изпълни своята част от споразуменията за Сирия.

Терористичните групировки не само не бяха унищожени, а всъщност зоната за деескалация на Идлиб се превърна в пристрастие, в задна зона, в гореща зона за бойците под прикритието на Турция. Обстрелът от територията, контролирана от турците, не спира. Освен това ситуацията беше сериозно влошена от факта, че от територията на зоната за деескалация в Идлиб, контролирана от турската армия, се правеха постоянни опити да се атакува руската военновъздушна база Хмеймим, използвайки безпилотни летателни апарати.

Трасето М5 също не беше отблокирано, хуманитарната ситуация продължи да се влошава. Очевидно Руската федерация не можеше безкрайно да игнорира бездействието на турската страна.

В момента ситуацията е напълно неприемлива: въоръжените сили на Турция влизат в бойните формирования на терористите от «Хайят Тахрир ал Шам». Освен това на 12 февруари сирийският вертолет МИ-8 беше свален на запад от село Нейраб, след което турските съюзници се гавриха с тялото на сирийския офицер — с пилота на сваления хеликоптер, при това точно пред очите на турските военни и не бяха спрени от тях.

Това за пореден път доказва, че унищожаването на терористите със съвместните усилия на Сирийската арабска армия и ВКС на Русия няма алтернатива.

На 12 февруари президентът Ердоган произнесе реч относно отговора на Турция на действията на Сирия и Руската федерация в зоната на деескалация в Идлиб. Както обясни турският лидер, военна операция със сигурност ще има.

Тя няма да е насочена срещу руските военни (Руската федерация се споменава няколко пъти в речта на президента Ердоган), а изключително срещу „престъпния режим на Асад“, но само ако не е възможно да се постигне съгласие с Русия …

Е, съгласие не бе постигнато.

Ердоган обяви след провала на преговорите в Москва, че започва военна операция в Сирия.

Продължаваме да следим събитията.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа