Не Сталин бил победил нацизма!

Предстоящата 75-годишнина от Победата постави пред дилема западните лидери — дали да отидат в Москва и дали да не отидат, в какъв състав, пише Guardian.

„Проблемът е, че Русия може да използва това събитие в своя полза“, авторът цитира западен дипломат.

 

 

Руските тържества, отбелязващи 75-годишнината от края на Втората световна война, поставят пред неотдоложна дилема западните лидери, които мислят дали да отидат и кого да изпратят.

Лидерите във Великобритания и Съединените щати преговарят за координиран отговор от няколко седмици. Но реакцията им е повлияна от непредсказуемостта на Доналд Тръмп и решението на Еманюел Макрон да приеме поканата на Владимир Путин за парада на Победата на 9 май. Френският президент ще пътува до Москва като част от дипломатическите си флиртове с Кремъл, без да се консултира със съюзниците от НАТО, пише изданието.

Ако САЩ, Великобритания и други западни страни откажат да участват в празненствата, това ще подчертае различията на Запад и може да се разглежда като демонстрация на неуважение към общите усилия за победа над нацизма.

От друга страна, присъствието на големия военен парад, планиран в Москва по този повод, може да се счита за примирение спрямо военния авантюризъм на Москва, тъй пред официалната трибуна ще преминат части, участващи в бомбардировките над сирийското цивилно население, в окупацията на Крим и във военните операции в Донбас, продължава изданието.

«Западните лидери не трябва да почетат армията, която все още окупира част от Украйна, и да отдадат почит на онези военни части, които убиват хора в Идлиб», каза един източноевропейски дипломат.

Полша все още не е включена в списъка на поканените на Путин, точно както Норвегия. Украйна и Литва вече заявиха, че не възнамеряват да отидат в Москва, дори да бъдат поканени. В Естония министърът на отбраната предупреди премиера за недопустимостта да приеме поканата, въпреки че никой не го е поканил там. Той каза, че посещаването на събитието косвено би означавало „съгласие с руската риторика“.

Поканени бяха Доналд Тръмп, Борис Джонсън и Ангела Меркел, но никой от тях все още не е взел решение. Дипломатите от тези страни се опитват да развият обща позиция и в частен порядък казват, че Макрон не се е консултирал със съюзниците, но веднага се е съгласил да отиде в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори поканата на Путин към Тръмп, посещавайки Вашингтон през декември.

«Той изрази интерес да участва в тези събития, ако графикът му позволява», каза Лавров.

Едно пътуване до Русия ще покаже, че Тръмп е истински държавник в голям мащаб, особено ако заеме почетно място сред другите световни лидери в Москва и се върне във Вашингтон с руско предложение за дипломатическа сделка или споразумение за контрол над въоръженията.

Има и друг вариант: да вземат участие в тържествата в Москва, а в деня преди това, на 8 май, да присъстват на събитията в Украйна.

Правителството в Киев се опитва усилено да представи украинските церемонии като по-подходящ начин да се припомнят страданията на хората през Втората световна война, като същевременно не подкрепят руската агресия.

«Украйна празнува 8 май като Ден на възпоменание и помирение заедно с целия демократичен свят», заяви украинският официален представител. «Преди пет години, когато се навършиха 70 години от края на Втората световна война, Украйна отхвърли съветския (а сега и руски) начин да се отпразнува победата на Сталин над нацизма.»

 

 

Киев мисли да покани министъра на отбраната на САЩ да подчертае ва

жността на военната помощ на САЩ пред лицето на руските атаки.

Други държави също обмислят как да намерят баланс между събитията в Киев и Москва.

„Важно е да запомните, че и други региони на бившия Съветски съюз също са воювали в тази война“, каза западният дипломат. «Не става въпрос само за Русия и това трябва да се признае.»

(Бел.ред. Нацизмът бе победен от СССР! Какви други държави, какви други стъкмистики?! Идете на езерото Танганайка, ако искате, и с тамошната армия, ако има такава, отпразнувайте собствената си победа, за която никой не е и чувал, над фашизма!)

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа