Русия в ООН: Свалете позорните санкции, те са спирачка в борбата срещу пандемията

Група държави в защита на Устава на ООН, в която заедно с Русия са Венецуела, Иран, Китай, Северна Корея, Куба, Никарагуа и Сирия, изпрати обръщение до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с призив за премахване на едностранните санкции, които възпрепятстват усилията на държавите в борбата срещу коронавирусната инфекция COVID-19.

 

 

Това се посочва на уебсайта на руското външно министерство.

Отбелязва се, че Русия «последователно се противопоставя на използването на едностранни ограничения, които са в разрез с нормите на международното право и причиняват значителни щети на социално-икономическото развитие на държавите».

Министерството подчерта, че в условията на разпространението на коронавируса, въпросът за премахването на подобни бариери е от особено значение, включително с цел да се осигурят за засегнатите от ограниченията страни необходимите медицински консумативи.

Външното министерство на Русия заяви, че международните ограничения, наложени от Съвета за сигурност на ООН, „не трябва да бъдат спирачка в борбата срещу пандемията“.

„Режимите за санкции на Съвета за сигурност предвиждат изключения от хуманитарен характер. Необходимо е тези предохранителни механизми да работят безотказно и да не се провалят поради политизираните постановки на отделни държави“, отбелязват от ведомството.

На 26 март Русия внесе в Общото събрание на ООН инициатива за приемане на декларация за солидарност в борбата с коронавирусната инфекция COVID-19.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа