12 държави получават помощ от кубинските лекари за справяне с covid-19

Хавана продължава да подкрепя държавите, които поискаха сътрудничеството на кубински лекари. В събота сутринта бригада, съставена от десетки лекари и здравен персонал, замина за островите Сейнт Китс и Невис.


С тази бригада вече 12 държави са получили кубинска медицинска помощ за борба с коронавируса, сред които Венецуела, Никарагуа, Суринам и Хаити. Според официалната информация повече от 800 работници от кубинската система за обществено здраве изпълняват международни мисии, помагайки в борбата с тази пандемия.


Кубинските лекари оказват помощ също на Италия - най-засегнатата от коронавирус европейска държава. Хорхе Делгадо Бустило, директор на Централното звено за медицинско сътрудничество към министерството на здравеопазването в Куба, заяви "Специалистите, изпратени в Италия, са в перфектно здраве, отговарят на всички показания за биологична безопасност и лекуват пациенти директно в болницата на град Крема, с много добър дух и при много добри условия за работа и живот ".


В същото време американските власти започнаха кампания за очерняне срещу тези медицински бригади. Куба изрази протеста си заради изявленията на Службата за демокрация и права на човека на Държавния департамент на САЩ, в които страните, поискали помощта на Куба, биват увещавани да прекъснат това сътрудничество и да не насърчават това, което те наричат "трудови злоупотреби от кубинските лекари ".


От кубинското външно министерство заявиха, че тези твърдения са "особено обидни и са част от аморална кампания в разгара на глобалната пандемия."

Станете почитател на Класа