6 години на икономическа война укрепиха Русия за справяне с хаоса на петролния пазар

Русия се научи да оцелява от западните санкции и успя да натрупа достатъчно средства, за да задържи икономиката си в плаване за няколко години, дори ако цените на петрола продължават да намаляват.


В неотдавнашен доклад, рейтинговата агенция Муди заяви, че руската икономика е по-малко уязвима от шоковете на петролния пазар, предизвикани от избухването на коронавируса и от спора между Москва и Рияд.


„Русия е най-добре подготвена от всички страни, които произвеждат нефт, тъй като нейната икономика живее в режим на икономическа война от 6 години", казват анализаторите.


Според тях гъвкавите валутни курсове позволяват на руските петролни компании, които се радват на сравнително ниски производствени разходи (около 15-20 долара за барел), да компенсират спада на приходите. "Катастрофа за руската икономика ще има, ако петролните компании станат неудържими, тоест когато цените на петрола паднат под 15 долара за барел", заяви главният анализатор на Premier BCS.


Въпреки че бюджетните разходи на Русия не спадат от 2017 г., спадът в цените на петрола и пандемията могат да доведат до бюджетен дефицит от два процента или дори повече, ако ситуацията се влоши. Руската нулева цена на петрола в (при която страната може да балансира бюджета си) е 42,5 долара за барел, но разликата може да бъде запълнена благодарение на резервите.


Аналитиците смятат, че руският държавен фонд за богатство може да поддържа икономиката за две до четири години в зависимост от ситуацията. Резервите от злато и валута, които в момента надхвърлят 580 милиарда долара, могат да я задържат още по-дълго, според тях. Опасно ще бъде и запасите могат почти да бъдат намалени наполовина на 300 милиарда долара, ако има две или три години ниски цени на петрола.

Станете почитател на Класа