Пентагонът изпраща екипите в планински бункери, в разгара на пандемията

Северното командване на САЩ изпрати екипи основен персонал дълбоко под земята, за да изчакат отминаването на пандемията от Covid-19.


Генерал Терънс О'Шонеси от ВВС оглавява Северното командване на САЩ, както и Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана - съвместна американско-канадска операция, която следи небето над Северна Америка за ракетни и въздушни заплахи. По-рано тази седмица О'Шонеси заяви пред репортери чрез Фейсбук, че някои от неговите екипи наблюдатели ще бъдат преместени от обичайния си команден център във военновъздушната база Петерсън в Колорадо в редица защитени подземни бункери.


Едно от тези съоръжения е бункерният комплекс в планината Чейен, гарнитура от тунели, погребани под 2 000 фута (610 м) гранит, и запечатани зад взривоустойчиви врати, проектирани да издържат на ядрена експлозия от 30 мегатона.


"Нашите специалисти от командния и контролен персонал на NORAD и NORTHCOM са напуснали домовете си, сбогуват се със семействата си и са изолирани от всички, за да гарантират, че всеки ден могат да бъдат на стража, за да защитават родината си", каза О'Шонеси. Той също каза, че персоналът, изпратен под земята, ще споделя бункера с други военни, но той "не е свободен да обсъжда кой се движи там".


Инсталации като тази са неразделна част от плана на правителството на САЩ за оцеляване в съдбовен сценарий. В случай на екзистенциална заплаха за САЩ, ядрена атака например, президентът и неговите служители, както и контингент от политически, военни и цивилни лидери, ще бъдат незабавно евакуирани в четири сигурни съоръжения дълбоко под земята, от които да управляват страната. Тези съоръжения са в планината Чайен, президентският център за спешни операции при Белия дом, планинският комплекс Рейвън Рок в Пенсилвания и центърът за спешни операции Маунтмаунт в Пенсилвания.


Въпреки че продължаващата криза от Ковид-19 не е предизвикала масово изселване от Вашингтон, тя подтиква военните лидери да предприемат стъпки, за да гарантират, че остават готови за битка. След като призна, че готовността на американските военни може да бъде повлияна от пандемията, министърът на отбраната Марк Еспер заяви, че Пентагонът ще спре да публикува точни подробности за случаите на Covid-19 в своите редици, за да избегне разкриването на слабости на противниците на Америка.


Докато някои от силите на О'Шонеси се отправят към хълмовете, за да изчакат пандемията в херметична изолация, милиони повече на повърхността няма да имат същия лукс. Армейските инженери вече са изпратени в Ню Йорк, за да разузнават места за полеви болници, тъй като щатът съставлява повече от една трета от 112 000 случая на болестта в страната.


Със задълбочаването на кризата изглежда, че американските военни вземат всички възможни мерки, както на земята, така и под нея. Въпреки че на американските военни е забранено да изпълняват задължения за правоприлагане, президентът Тръмп подписа изпълнителна заповед в петък, с която разрешава призоваването на до милион резервисти и пенсионирани служители на армията, флота, военновъздушните сили и бреговата охрана.


Тези резервисти могат да бъдат призовани да подпомагат цивилните власти в отговор на пандемията, както правят близо 10 000 военни от Националната гвардия, които вече са разположени в нужните зони. В събота Еспер обяви модифициран закон, който ще осигури федерално финансиране за щатите, които искат да разположат повече от тези войски.


Бяха изпратени и два военни болнични кораба да подпомогнат лечението на пациенти в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Станете почитател на Класа