Коронавирусът е най-активен при температура от 4°C

Според учените при 4°C над нулата инфекцията може да съществува повече от две седмици, а когато температурата се повиши до 70°C, умира в рамките на пет минути, съобщава ТАСС.

 


Новият коронавирус е най-активен при температура около 4°C над нулата по Целзий и губи силата си при горещи условия. До този извод стигат учени от Хонконгския университет, чиито открития са публикувани в портала за медицински изследвания medRxiv.org.


"Вирусът е много стабилен при 4°C, но е чувствителен към топлина", се казва в материала. Така при четири градуса инфекцията може да съществува повече от две седмици, а когато температурата се повиши до 70°C,  умира в рамките на пет минути.


Според таблицата, представена в доклада, ако температурата е 22°C, коронавирусът е активен поне седмица, при 37°C - не повече от два дни, а при 56°C - по-малко от половин час.


Учените откриха и жизнеспособността на вируса на различни повърхности. Те заключиха, че той може да съществува от външната страна на медицинските маски поне седмица (при стайна температура и относителна влажност 65%).


Коронавирусът издържа на хартия по-малко от три часа, на дърво и тъкани - не повече от два дни, на стъкло - по-малко от четири дни, на неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, сочат резултатите от изследването.

Станете почитател на Класа