„Самолетите ще летят с нови собственици“

Известният автор и статистик Насим Никълъс Талеб е насочил погледа си към милиардера Ричард Брансън, призовавайки правителството на Обединеното кралство да остави да фалира авиокомпанията, собственост на „данъчния бежанец".


Брансън е прекарал две плачевни седмици, предизвиквайки яростта на политици от всякакви цветове, заради пускането на целия персонал на Вирджиния Атлантик в неплатен отпуск, заради пандемията Covid-19.


Заедно с това магнатът призова за спасително държавно финансиране на авиационния сектор, но планира да използва средствата за покриване на фиксираните си разходи, вместо да плаща на персонала си.


Талеб написа книгата „Черният лебед", широко рекламирана като една от най-влиятелните книги на века. Неговите съчинения придават на думите му допълнителна тежест в съвременната глобална ситуация, тъй като се фокусират върху изключителното въздействието на редки събития.


Рисковият анализатор даде кратък отказ на предложението за спасяване на авиокомпаниите, като заяви, че индустрията е имала огромно влияние да попречи на правителствата да прекратят полетите от Китай, докато огнището се разпространяваше в азиатската страна.


Освен това авторът резервира своя най-неприятен анализ за Брансън, когото нарича „данъчен бежанец, който преструвайки се на добродетелен, обикаля около TED и тълпата в Давос".


„Живее на Британските Вирджински острови и тъй като Обединеното кралство няма световно данъчно облагане, той не плаща данъци. И все пак иска подкрепата от данъкоплатците на Обединеното кралство. Оставете го да пропадне. Самолетите ще летят с нови собственици!" - каза Талеб в свой туит.


Virgin Atlantic беше особено силно засегната от кризата Covid-19, тъй като не разполага с паричните резерви на някои от по-големите си конкуренти. Съобщава се, че правителството на Обединеното кралство и инвестиционната банка Rothschild водят преговори за пакет от стотици милиони паунда заеми и гаранции.

Станете почитател на Класа