От Унгария до САЩ, коронавирусът става повод политици да трупат власт

Унгарският премиер Виктор Орбан използва кризата с коронавируса, за да се опита да получи повече власт, пише британският в. „Гардиън“ в редакционна статия.

Очаква се парламентът на Унгария да одобри извънредни правомощия, с които Орбан ще може да управлява на практика като диктатор. Унгарският премиер ще ръководи страната чрез укази, включително противоречащи на законите на страната. Избори няма да се провеждат, правителството ще информира за действията си председателя на парламента и лидерите на парламентарни групи, а разпространението на невярна информация ще се наказва с тежка присъда. Но най-важно, за разлика от добре функциониращи демокрации като Великобритания и Франция, тези негови правомощия не са ограничени по време, посочва изданието.

Справянето с коронавируса изисква мерки, които ограничават личните свободи. Но Орбан не е единственият лидер, видял шанса да увеличи властта си, отбелязва британското издание, като дава пример с Азербайджан и Израел. Не вещае нищо добро и фактът, че президентът на САЩ Доналд Тръмп също започна да се смята за „военновременен президент“, подчертава в. „Гардиън“.

Вълната от коронавируса, стоварила се върху Ню Йорк и заплашваща Детройт, Чикаго, Ню Орлиънс и част от Флорида, ще накара САЩ да се концентрират върху собствените си проблеми. По този начин здравната криза може да засили рефлекса на самоизолация, подкрепян вече три години от администрацията на Тръмп, посочва френският в. „Монд“, като предупреждава, че това би отдалечило Вашингтон още повече от ролята му на образно казано метроном в един международен ред, в който САЩ играят от десетилетия водеща роля.

Републиканският президент ясно демонстрира тази опасност на 25 март, с изказване на редовната си пресконференция, насочено срещу съюзниците на САЩ, които „се възползваха от нас, финансово и дори военно“. Обвиненията на Тръмп срещу съюзниците на САЩ не са нищо ново. Но фактът, че те се повтарят по време на подобна световна криза, подчертава до каква степен това е част от психиката на президента, подчертава в. „Монд“.

Коронавирусът дава на Китай и Русия още един шанс да разпространяват своята дезинформация, пише в. „Вашингтон пост“ в редакционна статия.

Независимо от бързото разпространение на пандемията по света, тя беше изправена от свързаната със самата нея лавина от пропаганда в социалните медии – голяма част от която, изглежда, беше създадена в Русия. Както винаги се случва в отношенията й със Запада, главната „валута“ на Москва беше дезинформацията – и тя я използваше с щедра ръка.

Документ на ЕС показва, че контролираните от държавата руски медии са използвали здравната криза, за да предприемат амбициозна програма за дезинформация на Запада, с цел да всеят паника и недоверие. Във Вашингтон, високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ заяви пред Конгреса, че фалшиви акаунти, сайтове и традиционни медии под контрола на Кремъл са засилвали страховете от пандемията „в защита на своите приоритети“.

Сред лъжите, разпространявани в Туитър и Ютюб, е и твърдението, че вирусът е биологично оръжие, създадено от фондацията „Гейтс“. Говорител на ЕС заяви, че с разпространението на подобни лъжи Москва „си играе с живота на хората“, припомня в. „Вашингтон пост“, като отбелязва, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези обвинения с аргумента, че „вероятно са резултат на антируска обсесия“. Руските власти използваха същия аргумент и срещу обвиненията в намеса в изборите в САЩ през 2016 г., отбелязва американското издание.

Русия не е единствената страна, разпространяваща дезинформация. Говорител на китайското външно министерство постави под съмнение дали вирусът се е появил в китайския град Ухан и заяви, без основания, че той е бил занесен там от армията на САЩ.

Притеснен от слуховете, Центърът за контрол на заразните заболявания на САЩ призова обществото да не ги разпространява. За нещастие, руската намеса през 2016 г. показа, че Америка е благодатна почва за подобни информационни войни. За Москва и други противници на САЩ изглежда няма значение, дали възможността за подкопаване на доверието и институциите идва от избори или от вирус – целта им е да замъглят истината, да хвърлят съмнение върху всичко и да отслабят американския политически живот посредством пораждане на съмнения и отчаяние. Като начин за нападение, това може да е също толкова ефективно, колкото и коронавирусът, подчертава в. „Вашингтон пост“.

Станете почитател на Класа