Помпео е политически бандит

Докато Г-20 призовава за международно сътрудничество в борбата с коронавируса, на срещата на Г-7 държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново критикува Китай, отбелязва главният редактор на «Глобал таймс» Ху Сицзин. Според китайския журналист Помпео не е подходящ за ролята на глава на американската дипломация. Тогава, когато светът трябва да се съсредоточи върху взаимодействието между страните, той се държи като „политически бандит“.

 

 

Ху Сицзин, главен редактор на Global Times: Г-20 проведе днес спешна среща на високо равнище в така необходимия опит за обединяване на силите в глобалната борба с коронавируса.

По време на току-що завършилата видеоконференция на министрите на външните работи на Г-7 държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново нападна Китайската комунистическа партия. Нима можем да говорим за каквито и да било опити за засилване на солидарността между Китай и Америка в борбата срещу епидемията?

 

 

 

 

Разбирам, че с атаките си срещу Китай Помпео иска да помогне на президента Тръмп да снеме отговорността от администрацията му заради неефективните мерки за разрешаване на кризата, но не трябва да стига толкова далеч. Американската епидемия се разпространява толкова бързо, че Америка може да се превърне в новото огнище на глобалната пандемия. Слабостта и дори небрежността на американското правителство стана очевидна, но Помпео обвинява за всичко Китай.

Той какво, счита американците и международната общност за глупаци?

Считам, че г-н Помпео все повече прилича на политически бандит.

Такъв човек прекрасно подхожда за длъжността ръководител на ЦРУ, за да извършва всякакви тъмни машинации, но абсолютно не подхожда да е начело на американската дипломация. Той свежда до нула функцията на дипломацията, която е да смекчава международните отношения между влиятелните сили. А вместо това Помпео поставя дипломацията в челните редици на конфронтацията между САЩ и Китай.

Тъжно е да се види как САЩ, страната, на която се възхищавах в младостта си, позволява на управляващите елити като Помпео да се държат като някакви гангстери на международната арена.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа