Ще повтори ли Полша сценария на Франция

Докато епидемията от коронавирус поставя различни предизвикателства и всяка страна търси начин да се справи възможно най-добре, то в Полша темата се превръща в политическа война.

Страната изглеждаше сякаш се справя много добре с овладяването на заразата и ограничителните мерки за движение там бяха въведени на доста по-ранен етап, отколкото в други страни. Но в страната предстоят избори и управляващата партия изглежда непреклонна, че те не трябва да се отменят.

Водещата кандидатка на опозицията Малгожата Кидава-Блонска от дясноцентриската проевропейска "Гражданска платформа" в неделя обяви, че спира кампанията си, като протест срещу отказа на правителството да отложи вота, предвиден засега на 10 май.

"Днес в Полша няма друга задача освен битката с епидемията и последиците от нея. При тези обстоятелства организирането на президентски избори би било престъпно действие", пише Кидава-Блонска в отворено писмо.

Тя призова своите опоненти да направят същото. Според нея, ако изборите не бъдат отложени, те трябва да бъдат бойкотирани и да се предприеме междинна атака сред кандидатите за опозиция.

Други кандидати от опозицията съгласни с Кидава-Блонска, че изборите трябва да се отложат, но не и да не участват в тях. Независимият Шимон Холовния, който също прекрати кампанията си, намира упоритите усилия на "Право и справедливост" да се придържат към избирателния календар за лудост. Но според него бойкотът на изборите означава загуба на граждански права.

Кандидатът от десницата Кшищоф Босак нарече усилията на Кидава-Блонска "безумни", докато левият кандидат Роберт Биедрон заяви, че стъпката й е "политическо самоубийство".

Но "Право и справедливост" имат добри политически причини да не се отказват от изборите.

Действащият президент Анджей Дуда има големи шансове да спечели изборите и да изкара втори мандат, според проучванията на общественото мнение. От, една страна, това се дължи на консолидирането на избирателите, наблюдавано и при друи кризи, от друга на факта, че кандидатите от опозицията са затруднени да провеждат кампаниите си при все по-строгите мерки, които блокират движението в страната и събирането на хора за митинги.

На фона на това президентът има своята трибуна за влияние върху общественото мнение.

Според една от последните анкети Дуда може да спечели още на първия кръг с 65% преднина, въпреки че очакваната избирателна активност е за не повече от 31 процента. А при евентуално забавяне на изборите той би взел само 44%. Друга анкета показва, че 72% от поляците подкрепят отлагане на изборите.

Здравните експерти се притесняват, че провеждането на вота ще доведе до скок в случаите на заразени с коронавирус, както се случи във Франция, където местните избори се проведоха на 15 март въпреки епидемията.

Партията настоява, че гласуването на президентските избори може да се случи, въпреки блокирането на страната от извънредните мерки, въведени на 11 април.

"В момента в Полша могат да се проведат избори. Тези, които твърдят друго, се ръководят от собствените си тесни интереси, които по същество атакуват конституцията", заяви по-рано този месец влиятелният лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Полша, която предприе мерки за изолиране на хората на по-ранен етап, околкото го направиха много други страни, изглежда се справя по-добре от други в членове на Европейската общност, но кризата вероятно ще се задълбочи през следващите седмици.

До неделя в Полша имаше 22 смъртни случая и 1862 регистрирани зарзени. Релният брой на заразени се предполага, че е по-голям тъй като Полша не провежда толкова тестове, колкото се правят в други страни от ЕС.

Въпреки тези притеснения управляващата партия не отстъпва.

През уикенда правителството гласува пакета от помощни мерки, които да защитят икономиката на Полша от негативното влияние на коронавируса. Но в хаотичното заседание на депутатите, което се проведе онлайн, управляващата партия добави и промени в избирателния кодекс.

Промените разрешават гласуване по пощата за лица над 60 години и хора под карантина, но не и за поляците, живеещи в чужбина. Според депутатите от "Право и справедливост" промяната в изборното законодателство ще помогне за безопасното произвеждане на изборите в условията на епидемия. Но освен, че улесняват глсуването в такъв период, те най-вече улесняват основния електорат на партията - по-възрастните избиратели.

Михал Шчерба, депутат от центристката "Гражданска платформа", заяви, че е в нарушение на решенията на Конституционния съд да се правят каквито и да било промени в изборните правила шест месеца преди датата на вота.

Придържането към изборния календар повдига и други въпроси, относно реакцията на правителството в ситуацията с коронавируса.

Когато миналата седмица обяви по-строги мерки за блокиране, правителството позволи на хората да напускат домовете си само по наложителни причини и ограничи публичните събрания до двама души. Но не обяви извънредно положение, което би забавило всички избори с 60 дни след неговата отмяна.

Юристът от неправителствената организация "Форум за гражданско участие" Елиза Рутиновска заяви, че новите мерки означават, че страната е в извънредно положение и ако правителството официално не го обяви, то нарушава конституцията. "Правният популизъм на правителството нарушава основните права на гражданите", смята тя.

Брюксел стои встрани от този дебат. Европейската комисия заяви само, че "държавите членки сами трябва да решат дали да отложат планираните избори в настоящия контекст". Говорител на комисията отбелязва все пак, че "всяко такова решение трябва да съответства на задълженията на държавите членки в международното право и техните конституционни разпоредби".

Омбудсманът Адам Боднар предупреди, че "излагането на граждани с право на глас, както и на членове на избирателни комисии пред сериозен риск за здравето и живота може да доведе до гражданска и дори наказателна отговорност за държавните служители".

И въпреки упорството на лидера на управляващата партия, изглжеда, че все пак дори и президентът Дуда е склонен на отсъпки. Пред обществената телевизия през уикенда той смекчи позицията си, като коментира, че "ако епидемията все още бушува и имаме ограничения като сега, тогава смятам, че датата на президентските избори не е устойчива. Въпреки това разчитам, че тези избори ще могат да се проведат спокойно".

Станете почитател на Класа