Руската армия свиква редовния набор

Докато вълна от полублокировки преминава в цяла Русия, изглежда, че военните ще бъдат изключение, като набирането за задължителна наборна служба трябва да започне по график.


Указ за стартиране на проекта за сезона на 1 април беше подписан в понеделник от президента Владимир Путин. Около 135 000 новобранци, на възраст между 18 и 27 години, ще бъдат призовани на военна служба преди 15 юли. Това е същият по брой набор както миналата година.


Руските власти обмисляха да отложат проекта за по-късна дата, но в крайна сметка решиха да се придържат към графика. Те въведоха лека корекция поради коронавирусната ситуация - всички наборници ще преминат задължителна двуседмична карантина с цел предотвратяване на огнище във военните части - но дистанционното отслужване не е опция.


Докато Русия не е пострадала в същата степен като другите големи европейски държави, Covid-19 продължава да се разпространява в цялата страна. Около 300 нови случая са регистрирани в понеделник, като общият им брой е 1836.


Мнозинството са засечени в Москва, което накара властите в столицата на Русия да наложат състояние на задължителна самоизолация и драстично да ограничат правото на гражданите да се движат. Над 20 други руски региона, включително вторият по големина град Санкт Петербург, последваха примера, налагайки подобни ограничения.

Станете почитател на Класа