Рекламист е фактурирал 425 милиона долара на Пентагона за неизлъчени реклами

Групата Леони е получила военни договори за над 425 милиона долара от 2008 г. до 2015 г., за да произвежда реклами за телевизия, радио и билбордове от името на САЩ в Афганистан, знаейки, че лъвският дял от пропагандата никога няма да бъде видян от афганистански очи, нито да спечели сърца и умове. Това твърди искът на Скот Крелър, бивш президент на компанията. Добавяйки обида към нараняването, Леони предполагаемо е отмъстила на Крелър за опита му да разкрие измамата.


Крелър твърди, че е уволнен през февруари 2017 г., след като отказал да предостави завишена фактура в размер на 4,5 милиона долара на правителството на САЩ за "двойно таксувани" психологически операции, въпреки няколкото месеца постоянен натиск от собствениците на компанията.
Но тази последна фактура е само капката, преляла чашата, твърди Крелър, описвайки как Пентагонът по същество е изсипвал пари в черна дупка в продължение на четири години, преди да поиска минимум отчетност от бившия си контрактор - и при това е получил прескъпа и нищожна възвръщаемост от своята инвестиция. Въпреки че приела договор за 120 милиона долара за пропаганда сред населението на окупиран Афганистан през периода 2010-2014 г., Леони нямаше начин да покаже, че работата, за която таксува Пентагона, изобщо е видяна от целевото население.


Когато Пентагонът едва през 2014 г. е наредиб на Леони да започне да „следи и проверява" рекламите си, компанията дори не е направила усилие да покаже свършена работата си в ефира, според Крелър. Във всеки един момент по-малко от 75 процента от телевизионните реклами на компанията и по-малко от 45 процента от нейните радиореклами всъщност са видяни от поне един афганистанец. А тези две медии представляват над 95 процента от материала, за който Вашингтон плаща. Искът на Крелър твърди, че всичко това се е случило с пълното знание и съгласие на „собствениците, мениджърите и служителите (вероятно включва и себе си), които съзнателно са подали на американското правителство фалшиви фактури".


Крелър първоначално завежда дело в Окръжния съд на щата Вашингтон през юли 2017 г. съгласно Закона за фалшивите искове, който позволява на частни граждани да подават иск от името на правителството, но правителството се присъединява към иска само в по-малко от една четвърт от тези случаи.


През 2012 г. USA Today получи вътрешен доклад, който разкрива, че Пентагонът е загрижен за това къде отиват стотиците милиони, които плаща на Леони, за да спечелят сърцата и умовете на гражданите на Афганистан. Компанията не само не успя да предостави никакви показатели, доказващи успех, но и не успя да плати над 4 милиона долара данъци върху същите масивни договори.


След като най-накрая се отказа от Леони през 2016 г. в полза на конкурента му SOS International, Пентагонът настоя пред USA Today, че пропагандните му програми имат функционален надзор и се следят по-отблизо. Искането за показатели за ефективност в Сирия обаче беше удостоено само с коментара: „Това е класифицирано

Станете почитател на Класа