Турция: една предизвестена катастрофа

Турските болници не са подготвени за очакваната вълна от пациенти с КОВИД-19. В страната са направени едва 77 000 теста, при положение, че в Германия седмично се тестват половин милион души.

 

 

 

В никоя друга държава коронавирусът не се разпространява толкова бързо, колкото в Турция. Но докато редица страни от ЕС налагат във връзка с пандемията забрани за излизания и за контакти, Турция засега се въздържа от тази стъпка. Президентът Ердоган залага най-вече на ограниченията в международния и междуградския транспорт. Освен това бяха затворени учебните заведения и парковете, масовите прояви бяха отменени. Забраната за излизане важи само за турците над 65 години, които са в рисковата група. Властите разчитат, че останалата част от населението ще се самоизолира доброволно.

Утре може да е късно“

Сред обществеността, но и в правителството отдавна се обсъжда въпросът дали са необходими законови карантинни мерки за всички. Здравният министър Фахретин Коджа предлага да се забрани на хората да излизат, но Ердоган е против - очевидно за да избегне рисковете за икономиката. При това неговият курс се ползва с подкрепа дори от страна на политическите му противници, според които е особено важно да се отчитат социалните аспекти.

Сред най-известните привърженици на забраната за излизания е истанбулският кмет Екрем Имамоглу, който настоява да се наложи забрана за всички.

„Ако днес не проявим достатъчно смелост, още утре вече може да е късно.“

В Турция общо 77 000 теста, в Германия 500 000 седмично

Спорове се водят обаче съвсем не само във връзка със забраните за излизане. Турското правителство е обект на критики заради това, че при съмнителните случаи твърде рядко прилага тестове за коронавирус. По данни на властите досега в Турция са били направени едва 77 000 теста. „Това не е достатъчно“, казва неврологът Каган Кизъл. „Тестовете са важни за превенцията, заразените трябва да бъдат изолирани", смята той. Широкото разпространение може да се предотврати само, ако случаите на зараза бъдат обхванати в максимална степен. „Германия е добър пример“, казва Къзъл. За сравнение – в Германия в момента се тестват по половин милион души седмично. А тъй като турското правителство закъсня с тестовете за коронавируса, много експерти предполагат, че реалният брой на заразените е много по-висок от официалните данни.

Ще се справят ли болниците с вълната?

Според редица медици от турските болници, овладяването на пандемията чрез социално дистанциране, тестове и изолация вече се е провалило. И болниците очакват скорошна вълна от пациенти, заразени с коронавирус, които ще пренатоварят здравната система. Правителството от своя страна не вижда никаква заплаха, тъй като Турция разполагала с над десет хиляди респиратора и интензивни легла.

Станете почитател на Класа