13 държави в ЕС срещу Унгария заради извънредните мерки

13 държави-членки на Европейския съюз са подписали общо изявление, в което искат всички мерки за борба с пандемията в Общността да са само временни и в духа на принципите за върховенството на закона, пише европейската редакция на списание Politico. 

Това се случи след като парламентът на Унгария на 30 март, понеделник, гласува пакет от мерки с две трети мнозинство, които ще позволят на правителството на премиера Виктор Орбан да управлява с укази без крайна дата. Съгласно новия закон, всички граждани, които публикуват информация, която се счита за невярна или изкривена може бъдат наказвани с няколко години затвор. 

„В тази безпрецедентна ситуация е логично държавите-членки да приемат извънредни мерки за защита на своите граждани и преодоляване на кризата“, написаха 13-те държави в общото изявление.

„Въпреки това сме дълбоко загрижени за риска от нарушаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, произтичащи от приемането на някои спешни мерки“.

Въпреки че изявлението не е насочено директно към Унгария, то косвено се отнася до противоречивите разпоредби на новия закон на страната.

"Спешните мерки трябва да бъдат ограничени до най-необходимото, да имат пропорционален и временен характер, да бъдат подлагани на регулативен контрол и да уважават гореспоменатите принципи и задължения на международното право. Те не трябва да ограничават свободата на изразяване или свободата на печата“, пишат страните.

Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция са страните, подписали изявлението. 

Те заявиха, че „подкрепят инициативата на Европейската комисия за наблюдение на спешните мерки и тяхното прилагане".

Станете почитател на Класа