Германците вярват на Меркел

Във времената на пандемия доверието към германското правителство расте, одобрението към ХДС и ХСС също. Това доказва, че германската демокрация функционира добре, смята Йенс Турау.

 

 

Когато стане наистина сериозно, народът се сплотява около управляващите. Това почти винаги е така - и при демократичните, и при авторитарните режими. Затова не е чудно, че подкрепата към федералното правителство расте - мащабите й обаче са впечатляващи.

Преди германците да научат за новия коронавирус, коалиционното правителство от християндемократи и социалдемократи изглеждаше накрая на силите си, недоволството на хората бе осезаемо, а подкрепата за зелените и крайнодесните растеше. Сега социолозите отчитат невиждано за последните 23 години покачване на одобрението към правителството. Най-голям ръст отбелязва доверието към канцлерката Ангела Меркел.

Правителството демонстрира разум

Основните фактори са два: разумното поведение на правителството и т.нар. "ефект на прозрението". Той се състои в следното: държавата, в която напоследък мнозина се отчайваха, държавата, която не успяваше и едно летище да построи, и чиито училища изпадаха във все по-лошо състояние, функционира добре в кризата, особено в сравнение с останалите.

Канцлерката се вслушва в експертите от института "Роберт Кох" и се съобразява с техните препоръки. Отдавна се твърди, че публичното говорене не е силата на Меркел. Но когато в тези дни тя се обръща към нацията, звучи обективно, обединяващо и съпричастно. Разбира се, полемики с министър-председателите на провинциите не липсват, но дори федерализмът, който е обект на много критики, изглежда като нещо положително, защото позволява реакция на конкретните нужди в отделните региони. Страната е удивена от компетентността на общинските съвети, здравните експерти и кметовете. И вероятно се срамува от крясъците и заплахите, на които те ставаха жертва в последно време.

Германия е спокойна, защото разполага с представителна група от експерти като вирусолозите на института "Роберт Кох", които не се преструват, че знаят всичко за коронавируса. Те видимо се стараят да не изпадат в нервност и да представят нещата в пълнота. И говорят ясно. Правителството се вслушва и предприема съответните действия.

Един кратък поглед към Великобритания и Съединените щати показва, че това не е нещо, което се разбира от само себе си. Обстоятелството, че - както сочат проучванията, много хора се притесняват за икономическото състояние на Германия, но едва една четвърт се страхуват за собственото си бъдеще, е висока оценка за страната и за нейната устойчивост.  Този, който живее в държава, която след 14 дни на застой дава такава сигурност, трябва да е добре.

Епидемията тепърва започва

Разбира се, в здравната система има какво да се подобрява. Сега се виждат негативните резултати от превръщането на болниците в търговски дружества. Германия все пак е в началото на епидемията. Но шансовете ръстът на инфекциите да бъде овладян далеч не изглеждат нищожни. Германците спазват ограниченията и мерките, тъй като им бе обяснено ясно защо е нужно това.

В Бразилия отчаяните хора тракат с тенджери и тигани в знак на протест срещу действията на президента. В Германия ръкопляскат на лекарите, медицинските сестри, полицаите и служителита на супермаркети. Остава да се надяваме, че страната ще използва повода да прояви повече уважение към тези професии. И да започне да им плаща по-добре.

Станете почитател на Класа