Закъсняла справедливост: Секретарят на ВМС на САЩ подаде оставка

Изпълняващият длъжността секретар на ВМС на САЩ Томас Модли подаде оставка от поста си във вторник, след като беше критикуван за справянето със ситуацията, в която участва бившият вече капитан на американския самолетоносач USS Теодор Рузвелт, Брет Крозиер. Той алармира военните власти за огнище на коронавирус на борда.


От своя страна министърът на отбраната Марк Еспер потвърди информацията и обяви чрез своя акаунт в Twitter: "Тази сутрин приех оставката на секретар Моди. С одобрението на президента назначавам настоящия помощник-секретар на армията Джим Макферсън на длъжността секретар на ВМС", написа Еспер.


"Той подаде оставка по собствена свободна воля, поставяйки ВМС и моряците над себе си, така че „Теодор Рузвелт" и ВМС на САЩ, като институция, да могат да се движат напред", заяви министърът на отбраната в приложеното изявление.


Новините идват ден, след като в медиите изтече негово аудио към екипажа на кораба, наричайки Крозиер „наивен" и „глупав". Инцидентът се случи, след като Крозиер беше отстранен от поста си, когато изтече писмо с негова молба към началниците във ВМС да предприемат незабавни действия за помощ на екипажа, след като регистрираха няколко случая на коронавирус на кораба.


Писмото повдигна въпроси дали Пентагонът прави достатъчно, за да запази близо 5 000 членове на екипажа. В съобщението си капитанът заяви, че ако ВМС не действат незабавно, те няма да защитят по подходящ начин своя "най-доверен актив - своя екипаж ". "Не сме във война. Моряците не трябва да умират", написа военният. Неговото провинение бе единствено, че е прескочил няколко стъпала в йерархията на ВМС, обръщайки се директно към началниците. И беше незабавно уволнен за това.


Думите на Модли породиха силна критика от няколко политици и дори президентът на Комитета за въоръжени служби на Камарата, Адам Смит, поиска напускането на Модли, отбелязвайки, че "той е в силно противоречие и свръхреагиране на извънредните стъпки, които капитанът предприе, за да защити екипажа си".


"Решението на изпълняващия длъжността секретар Модли да нахока моряците и лично да атакува капитан Крозиер показва глух подход, по-фокусиран върху личното его, отколкото спокойното и стабилно ръководство, от което толкова отчаяно се нуждаем в тази криза", каза Смит.


Изправен пред фактите, Моди оттегли думите си и публично се извини в понеделник, въпреки че часове по-рано заяви, че „одобрява всяка дума, която каза, включително, за съжаление, всяка обида, която може да се използва за подчертаване".

Станете почитател на Класа