SpaceX се подготвя за исторически първи старт на пилотирана мисия от САЩ за десетилетие

НАСА кани всички да посетят събитието - исторически крайъгълен камък за САЩ: полет до земна орбита на американските астронавти, на американска ракета, изстреляна от американска земя, за първи път от 2011 г.


Космическият кораб Crew Dragon, задвижван от ракета Falcon 9, е планиран да излети в 20:33 GMT на 27 май от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.


Озаглавена SpaceX Demo-2 (или DM-2), мисията има за цел да изпрати астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли на Международната космическа станция.


Това ще бъде вторият тест за космически полет на SpaceX Crew Dragon и първият му тест с астронавти на борда. Успешното изпълнение ще позволи на програмата за търговски екипи на НАСА да сертифицира Crew Dragon за дългосрочни оперативни мисии.


Космическата агенция обяви, че ще бъде възможно да се види както старта, така и всички предишни дейности в нейните платформи в социалните мрежи, и стартира хаштаг #LaunchAmerica за всички потребители да споделят своите публикации на събитието.


При обстоятелства, различни от пандемията на коронавирус, първият пилотиран полет на САЩ в почти десетилетие вероятно щеше доведе стотици хиляди посетители в космическия център Кенеди. Местните власти оценяват, че това щяха дабъдат минимум половин милион зрители, съобщава Space.com.


Въпреки това, в началото на май администраторът на НАСА Джим Бриденстийн помоли хората "да гледат старта от вкъщи" поради препоръки от здравните власти.


"Нуждаем се от зрелищен момент, който могат да видят целия САЩ и целият свят, за да вдъхновим не само онези от нас, които го чакат от години, но и следващите поколения. Трябва да го направим по начин, който е отговорен ", каза той.


За местния бизнес отсъствието на зрители може да бъде повече от значително, въпреки че мнозина смятат, че все още ще има хора, които ще присъстват на това важно събитие, въпреки всички препоръки и настоящата здравна ситуация в страната.


Изстрелването е от особено значение за страната, тъй като след затварянето на програмата за космически совалки на НАСА през 2011 г. американските астронавти използват руския космически кораб „Союз" - единствената форма на транспорт понастоящем до МКС.

Станете почитател на Класа