Москва: „Договорът за открито небе е от съществено значение за европейската сигурност“

Русия ще направи всичко по силите си, за да спаси Договора за открито небе (OST), след като САЩ сигнализираха за намерението си да се оттеглят от един от малкото останали стълбове за контрол над оръжията. Москва отхвърли твърденията, че е нарушила пакта.


„Ако САЩ напуснат Договора, ще бъде нанесен удар върху доста крехкия баланс на интересите на подписалите страни. В резултат на това ще пострада и европейската рамка за сигурност като цяло ", заяви руското външно министерство в изявление, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се оттегли от споразумението, което позволява на разузнавателни самолети да прелитат територията на подписалите го страни.


В сила от 2002 г. в момента в Договора участват 35 държави, включително Русия и САЩ и той се счита за един от крайъгълните камъни на глобалния механизъм за контрол на оръжията, насочен към намаляване на възможността за избухване на военен конфликт поради липсата на прозрачност.


Министерството заяви, че Русия е готова да се опита да реанимира договора чрез преговори със САЩ, като отбеляза, че подобни преговори трябва да се справят и със собствените притеснения на Русия във връзка с неспазване от Вашингтон на клаузите му.


„Русия прави всичко възможно, за да запази договора непокътнат и счита, че е необходимо да се съгласуват съществуващите различия чрез преговори в рамките на Консултативната комисия за открито небе, като се вземат предвид изразените от всички страни опасения, включително проблеми на САЩ и техните съюзници при прилагането на договора", казаха от министерството.


Изявявайки намерението на САЩ да се оттегли от споразумението, Тръмп посочи пръст към Русия, обвинявайки я в неспазване на неговите разпоредби - твърдение, което Москва категорично отрече.


Повтарящите се изявления във Вашингтон за отхвърляне на договора под предлог за предполагаеми руски „нарушения" предизвикаха „сериозни опасения" в Москва, продължи министерството, аргументирайки се, че „ходовете на Русия да ограничи някои от полетите са били или отговор на подобни ограничения, наложени от съюзниците от САЩ, или са предвидени от самия договор".


САЩ тепърва ще изпращат официална нота до Москва за намерението си да напусне договора. Служители на администрацията на Тръмп, които запознаха медиите с мотивите зад хода на САЩ, цитираха ограничаваните от Русия полети над Москва, република Чечения, както и близо до Абхазия и Южна Осетия. Русия призна и двете като независими държави през 2008 г., след като попаднаха под атака на правителството в Тбилиси, докато САЩ все още ги смятат за грузинска територия.


Ограничаването на надморската височина на полетите за наблюдение над руския анклав Калининград е направено в рамките на OST, за да се гарантира, че регионът не е обект на „по-ефективно ниво на наблюдение от останалата част на Русия, както и териториите на други страни по договора, като Полша, Литва, Латвия и Естония ", посочват от министерството.


Министерството отрече твърденията, че осуетява споразумението, като попречи на САЩ и Канада да продължат с планиран полет близо до учения „Център-2019", които се проведоха в Южна Русия и Централна Азия през септември 2019 г. и включваха около 128 000 военнослужещи и повече от 20 000 парчета хардуер.


Невъзможно беше да се гарантира сигурността на съвместната американско-канадска мисия по това време поради бързо променящата се ситуация по време на активната фаза на мащабните военни игри, обясниха от министерството. Когато им беше предложена алтернативна времева рамка за полета, Вашингтон и Отава отказаха да продължат.

Станете почитател на Класа