САЩ инвестират сръбски медии

Под прикритието на помощ за сръбските медии в борбата срещу предполагаемата дезинформация, обявена от Държавния департамент на САЩ, се крие борбата за влияние на сръбското обществено мнение, на което те трудно могат да разчитат.

Председателят на Асоциацията на журналистите на Сърбия (UNS) Владимир Радомирович и журналистът Никола Вързич са съгласни с тази оценка, припомняйки, че подобни опити е имало и преди, с много по-големи суми, но те са се проваляли.

САЩ инвестират в обучение на сръбски медии с цел управление на общественото мнение в Сърбия

Както бе обявено от Държавния департамент и излъчено по телевизия (RT), САЩ ще предоставят 220 000 долара за подкрепа на програма за обучение на медийни експерти, която «ще помогне на Сърбия в борбата срещу дезинформацията«.

Както бе обявено, ще бъдат организирани многобройни дискусии и конференции с участието на различни заинтересовани групи с цел, както се казва, да се повиши информираността на гражданите за това, което е истинска информация и какво представляват пропагандните новини.

„Това не е голяма сума пари. Правителството на САЩ през различни агенции през последните години отпусна много по-големи суми за медиите и организациите в Сърбия, които разследват предполагаеми фалшиви новини, така че това се очакваше “, заяви президентът на UNS.

Радомирович посочи, че зад тази борба с лъжливите новини се води борба за влияние върху общественото мнение не само в Сърбия, но и на Балкани като цяло.

На въпроса (от журналиста Sputik-Srbiјa) дали САЩ сега се борят срещу това, което са произвели, тъй като доскоро те са били единственият играч, чието влияние върху общественото мнение е било безпрепятствено, президентът на UNS казва, че първо Русия, а в последно време Китай започнаха да използват рецептата, която американците използват от десетилетия.

Сега у нас се излъчва руската глобална телевизия «Russia Today»и агенция „Спутник“, както и китайската глобална телевизионна мрежа (CGTN), чието влияние също нараства на Запад.

Имаме все повече и повече средства за масова информация, които са под прекия контрол на държавата.

Точно както, у нас работят и «Гласът на Америка» и «Свободна Европа» от американска страма, имаме повече медии от източната страна, които професионално си вършат работата и отчитат събития, които не са обхванати от масовите медии на Запад. “ заяви той

Радомирович цитира примера на RT, който придоби голяма популярност във Франция, отчитайки протестите на „жълтите жилетки“, които основните френски медии не отразяваха, както очакваше публиката.

„Сега имаме ситуация, в която Русия и Китай, с факта, че доскоро имаше американско оръжие, отвръщат на удара“, казва Радомирович, но също така отбелязва, че тези медии и техните журналисти вършат отлична работа.

По този начин те ни помагат да добием представа какво се случва в свят, който не е едностранчив.

На въпроса как ще изглежда подкрепата, която ще използва Държавният департамент за „обучение на медийни експерти“, президентът на UNS смята, че 220 000 долара не е сумата, която би позволила на медиите да кандидатстват за средства.

Това може да е най-вероятно покана за някои експерти от Америка, които ще дойдат да обучават организации и експерти в Сърбия, добавя Радомирович.

«Тази сума не е голяма, и очаквам, че в бъдеще Америка ще има по-голям интерес да увеличи тези бюджети», каза той, но също така добави, че това не е най-добрата ситуация за Сърбия, защото не е добре, когато около страната се водят конфликти.

Журналистът Никола Вързич отбелязва, че това е сравнително малка сума, като се има предвид, че преди това е имало значително по-големи суми, които американците са инвестирали
в страната със същата цел, вярвайки, че борбата срещу „фалшивите новини“ е само формално извинение.

„Разбира се, говорим за техния опит да контролират изцяло или доколкото е възможно сцената на сръбските медии.

Смея да прогнозирам, че този опит е обречен предварително на неуспех.
След 5 октомври 2000г одина (когато се проведе цветната„Булдозерна революция“) медийните издания, близки до американския светоглед,суверенно контролираха сцената на сръбските медии в продължение на много години, но те не успяха да променят мнението и да убедят хората, че фалшивите новини са нещо, което не отговаря на националните интереси на Америка.
Тъй като все още не са постигнали успех, те, разбира се, няма да успеят в това с тези двеста хиляди долара «, убеден е Вързич

 

 

Превод: Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа