Der Tagesspiegel: Хиперзвуковото оръжие ще наруши стратегическия баланс в света

Хиперзвуковите ракети могат да нарушат стратегическия баланс в света, пише Der Tagesspiegel. Те няма да засегнат основния фактор на ядреното възпиране, а именно заплахата от взаимно унищожаване, но в регионите ситуацията може да се промени, подчертават експертите. По-специално, новото китайско оръжие може да принуди САЩ да изтеглят войските си от Източна Азия.

В края на миналата година ръководителят на Кремъл Владимир Путин обяви, че най-накрая страната му е постигнала превъзходство над вечния си противник САЩ, пише Der Tagesspiegel. Според него на въоръжение в руската армия е постъпила ракетната система "Авангард" с хиперзвуков блок. Снарядът има междуконтинентален обхват на полета и е способен да лети със скорост 20 пъти по-висока от скоростта на звука.

В момента тази технология е най-обещаващата и в същото време опасна, отбелязва изданието, както и използването на изкуствен интелект, а също и киберпространството за военни цели. Факт е, че конвенционалните ракети летят по определена балистична траектория. Съответно системите за противовъздушна отбрана могат да я изчислят и да унищожат снаряда.

Най-новите хиперзвукови оръжия са способни да маневрират с високи скорости, което значително усложнява прихващането им. САЩ, Русия, Китай и Франция активно го развиват. Експертите казват, че тази технология може да промени стратегическия баланс в света или някои региони.

Хиперзвуковите оръжия няма да засегнат основния фактор на ядреното възпиране, а именно заплахата от взаимно унищожаване, убедени са експертите. Докато съществуват подводници, които имат на борда си стратегически ядрени оръжия, от изкривявания в тази зона не могат да се страхуват. Друго нещо е ситуацията в конкретни региони. Например САЩ вярват, че новите китайски ракети заплашват техните бази и кораби в Източна Азия. Американците са изправени пред задачата да намерят военно-технологичен отговор на това предизвикателство или да изтеглят войските си оттам.

Опасността от хиперзвуковото оръжие се осъзнава и в Германия. Миналата година немският министър на външните работи Хайко Маас обяви, че страната му ще използва предстоящото си председателство на Съвета на ЕС за обсъждане на този въпрос. Изглежда обаче, че поради пандемията от коронавируса, приоритетите са се променили. Засега няма конкретни изявления по този въпрос от ръководителя на външното министерство.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа