Gazeta Prawna: Тръмп принуди Варшава да приеме войниците му при особени условия

Президентите Тръмп и Дуда се ръкуваха: вместо хиляда американски войници две хиляди души ще бъдат прехвърлени в Полша, пишат полските журналисти Мачей Милош и Збигнев Парафианович. В публикацията на Gazeta Prawna се обръща внимание на факта, че в условията на полската изборна надпревара американският лидер получи сериозни отстъпки от Дуда: Варшава например не само ще финансира престоя на американските войски на своята територия, но и ще им осигури имунитет срещу наказателно преследване.

Два пъти повече войници от планираното, командване на ниво корпус, както и 30 самолета F-16. Сега в Полша присъствието на американските войски ще стане много по-забележимо, отколкото беше по-рано, но сега те ще имат специални права.“, написаха в Gazeta Prawna полските журналисти Мачей Милош и Збигнев Парафианович.

Тази сряда във Вашингтон полският президент Анджей Дуда и американският президент Доналд Тръмп ще потвърдят отново принципите, на които ще се основава увеличаването на американското присъствие в Полша. Според журналистите в Полша ще пристигнат около 2 хиляди американски войници, а не както се смяташе досега - около хиляда. Командването на 5-ти корпус на американската армия от Кентъки и около 30 американски F-16 от Германия също ще бъдат прехвърлени в Полша. Освен това се планира да се подпише Defence Cooperation Act, документ, регулиращ принципите на полско-американското сътрудничество. САЩ възнамеряват да предадат на Полша пет транспортни самолета С-130 Херкулес, които вече се използват. Варшава също иска да заяви желанието си за закупуване на бойни хеликоптери в САЩ.

Журналистите обръщат внимание на факта, че окончателните преговори за "Форт Тръмп" изглеждат много по-амбициозни, отколкото се смяташе досега. В същото време те отбелязват, че принципите, на които американците ще бъдат в Полша, показват определени противоречия. Американските войници ще имат имунитет, който те не нямаха и близко нито в Германия, нито в Япония. Варшава също обеща сериозно да финансира засиленото присъствие на американските войски.

Това споразумение със сигурност е изгодно за Полша. Американците обаче се възползваха от факта, че предизборната кампания сега е в разгара си, за да се споразумеят за най-добрите условия за своите войници.“, цитира изданието експертно мнение. „Все още не е ясно дали решенията на Тръмп се вземат в рамките на НАТО или Вашингтон ги прави едностранно“, добавя той. Авторите отбелязват: за да се избегне впечатлението, че процесът протича извън НАТО, вчера се проведе разговор между Анджей Дуда и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Утре, малко след парада за Деня на победата в Москва, във Вашингтон, полският президент Анджей Дуда и президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разкрият подробностите за увеличаване на американското присъствие в Полша, подчертават журналистите.

Събеседниците на Gazeta Prawna от своя страна обръщат внимание на факта, че евентуалното участие на Полша в програмата за споделяне на ядрената енергия е премахнато от дневния ред. „Не се очаква темата за ядрените оръжия да бъде обсъждана в преговорите“, каза преди дни ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа