Путин, абсолютният монарх

Властта на Путин и сега е огромна, а с новите правомощия ще е просто безгранична. Той ще остане президент до 83-годишна възраст и ще си осигури пожизнен имунитет.

Реформата е маскирана като социална придобивка.

 

 

 

Русия регистрира по около 8000 нови инфекции с коронавирус на ден, но въпреки това руснаците днес (25.06) ще се отправят към урните. В рамките на седем дни ще се гласуват конституционните промени, предложени от Владимир Путин. Очаква се те да бъдат приети, макар че популярността му напоследък спада. Въпреки това руският президент може да разчита на подкрепа от страна на твърдите си привърженици. Промените в конституцията биха позволили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, когато той ще е на 83 години.

Според настоящите правила, Путин би трябвало да се оттегли от президентския пост през 2024 година – след два последователни мандата. Самият той обаче няма намерение да се разделя с политиката. Промените в конституцията целят да узаконят изключение, което ще важи обаче само за него. За всички останали бъдещи кандидати ограниченията остават. Нещо повече - те ще имат право само на два мандата, но не и на два последователни мандата. 

Безкрайна власт и пожизнен имунитет

Русия отдавна е президентска република, в която голяма част от властта е концентрирана в ръцете на държавния глава. Но след ноите реформи руският президент ще получи още повече правомощия.

В предложените конституционни промени е записано, че президентът има право “да ръководи цялостната работа на правителството”. Така правителството няма да определя насоката на развитие на страната, а просто ще “организира работата” в съответствие с инициативите на президента.

 

default

 

Президентът и занапред ще има право да номинира министър-председателя. Досега кандидатурата му трябваше да бъде одобрена от Държавната дума. В бъдеще обаче ще има една решаваща промяна: ако парламентът три пъти отхвърли предложения от президента кандидат, президентът въпреки всичко ще има право да го назначи за премиер. Досега той беше длъжен да обяви нови избори за парламент.  Новост е и това, че някои от министрите в бъдеще ще са лично подчинени на президента. Улеснява се и освобождаването на министър-председателя. Занапред президентът ще може да сменя само него без да разпуска цялото правителство, както досега.

Ако предложените промени бъдат приети, президентът ще има право да става инициатор за освобождаването на съдиите в Конституционния и Върховния съд. За целта ще му е нужна подкрепата на Съвета на Федерацията - Горната камара на парламента, но това е чиста формалност, тъй като президентът има право да номинира и сенатори, а седем от тях – и пожизнено.

Шефът на Кремъл има право да си подсигури и лично пожизнено място на депутат в Горната камара на парламента. Това би му осигурило и постоянен депутатски имунитет,  дори и когато вече не е президент.

Промените предлагат за всекиго по нещо

На официалния уебсайт за референдума липсва информацията, че промените в Конституцията ще дадат на Владимир Путин правото да се кандидатира за президент и след 2024 година. Затова пък обширно е описано как конституционните промени ще донесат на руснаците по-голямо благоденствие. Държавният вестник "Российская газета" говори за "правото на социални гаранции", сред които по-добрата трудова защита и достъпът до здравни грижи. Обяснено е също, че конституционната реформа ще доведе до увеличаване на средствата за майчинството – финансовата помощ при раждането на първо дете ще вече в размер на близо 6000 евро. Досега такава сума се изплащаше за второ дете. Изменението на конституцията ще регламентира и това, че минималната работна заплата не трябва да бъде под екзистенцминимума, който по официални данни е около 135 евро на месец.

Подкрепата на консервативния и националистически електорат ще се търси и чрез запазване на "традиционните семейни ценности". Предвидено е например, бракът да се разбира само като „съюз между мъж и жена". Децата са обявени за основен приоритет на държавната политика и трябва да бъдат възпитани „патриотично“. Руският език също ще бъде гарантиран в Конституцията като официален държавен език.

Промени в отношенията на Русия към Запада

Новата конституция трябва да пази Русия от "вредни" решения на международните съдилища. Международното право няма да се прилага, ако руският Конституционен съд прецени, че то влиза в противоречие с националното законодателство. Какво означава това?

Срещу Москва има обвинения за свалянето на малайзийския “Боинг” с 298 пасажери над Украйна, което стана през 2014 година. Повечето от загиналите са от Нидерландия. В момента тече наказателен процес в Хага срещу четирима заподозрени, трима от които - руснаци. И в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е подадена гражданска жалба срещу Русия. Ако конституционната реформа бъде приета, Русия вече няма да признава такива решения. Руските граждани обаче засега ще запазят възможността да се обръщат към ЕСПЧ.

Станете почитател на Класа