Contra Magazin предсказа финансовата война на Китай със САЩ

Рано или късно САЩ ще предприемат мащабни санкции срещу Китай, както стана в случая с Русия, пише Contra Magazin. И едно от наказанията може да бъде отделянето на Поднебесната от глобалната финансова система, основана на долара. За да избегне икономическите последици, свързани с това, Пекин трябва да се подготви, съветват експертите.

 

Contra Magazin предсказа финансовата война на Китай със САЩ

 

На Пекин съвсем не му хареса неотдавнашната заплаха от страна на главата на Белия дом Доналд Тръмп, който се закани да наложи санкции на висши членове на Китайската комунистическа партия, за които се твърди, че са замесени в създаването на «концентрационни лагери» за мюсюлманското малцинство уйгури, пише Contra Magazin. В крайна сметка обаче американците промениха мнението си, но в Поднебесната се опасяват, че следващият път няма да се размине само с „предупредителен изстрел“.

Някои експерти са убедени, че на фона на заплахите от президента на САЩ да предприеме наказания срещу китайски чиновници и политици за индустриален шпионаж и кражба на интелектуална собственост, рано или късно Белият дом ще предприеме мащабни санкции срещу Китай, както беше в случая с Русия.

Това е „неизбежно“, казват те.

В този труден момент за световната икономика подобна стъпка от страна на Белия дом няма да се хареса на най-близките съюзници на американците. Но това определено ще ускори процеса на отделяне на Китай от глобалната финансова система, основана на долара, което толкова много искат ястребите във Вашингтон, обяснява изданието.

Фен Синхай, заместник-председател на Комитета за контрол на ценните книжа на Китай, заяви, че страната му трябва да се подготви за възможното изключване от доларовите платежни системи.

 

Contra Magazin предсказа финансовата война на Китай със САЩ

 

„Това вече се случи с много руски предприятия и финансови институции. Трябва да се подготвим предварително, да се подготвим реално, а не психологически.»

Той отбеляза също, че евентуалното обезценяване на американските пари представлява заплаха за Китай. След Япония, Китай е вторият по големина притежател на държавни облигации на САЩ. За да избегне възможните икономически последици, Китай трябва да засили юана като международна валута, използвайки влиянието си в областта на търговията, съветва Фен.

Според него интернационализацията на юана ще помогне страната да се освободи от притесненията от външния финансов натиск.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа