САЩ: Какво движи възхода на лявото крило в Демократическата партия

Джамаал Бауман, който досега не е участвал в никакви избори, е част от същата линия за реформиране като АОК, която го подкрепи. Той спечели лесно първите си първични избори във вторник и беше подкрепен и от Бърни Сандърс – водеща фигура в американската левица и неуспял кандидат за номинацията на демократите за следващите президентски избори.

Преподавателка по политически науки в университет в Пърдю Надя Браун разглежда случващото си като „продължение на това, което видяхме през 2018 г., с цветнокожи, по-млади и по-прогресивни хора, които се кандидатират и печелят“.

Ако изборите преди две години бяха белязани най-вече от напора на жените, на тях, освен АОК, победиха също Аяна Пресли, Илхан Омар и Рашида Тлаиб, всичките с малцинствен произход.

Тази година обаче, „демонстрациите под лозунга „Животът на чернокожите има значение“ отвориха очите на Америка за системния расизъм“, казва тя, а един от аспектите им, според нея, беше нежеланието на бели избиратели да гласуват за чернокож кандидат.

Освен Джамаал Бауман, 33-годишният чернокож адвокат Мондеър Джоунс спечели във вторник в северната част на Ню Йорк, както направи и 32-годишния Ричи Торес, също чернокож, в родния си квартал Бронкс.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/4congress.jpg

 

През ноември те двамата ще станат първите в САЩ чернокожи конгресмени, които са открито хомосексуални.

Отвъд големите запазени територии на демократите, 37-годишният чернокож лекар Камерън Уеб във вторник излезе победител във Вирджиния на първичните избори за място в Сената и изглежда е в състояние да върне на демократите избирателен район, където са печелили само веднъж от 20 години.

 

Партията се движи наляво

За Брайън Арбър, преподавател по политически науки в колежа „Джон Джей“ в Ню Йорк, най-добрият пример за този устрем, следствие от роденото в края на май движение, е Чарлс Букър в щата Кентъки.

Този 35-годишен афроамериканец, избран в местен законодателен орган, „премина от статут на непознат към този на сериозен конкурент по време на демонстрациите“, на които се открояваше присъствието му.

В двубой, априори загубен срещу бившата жена пилот на изтребител Ейми Макграт, той е редом с първите на първичните избори на демократите за Сенат и е в позиция да спечели.

„Милениълите (от английското Millennials – деца на хилядолетието, родени между 80-те години и 2002 г.) и Поколението Z (следващото поколение) са най-разнородната група американци в историята на тази страна“, припомня Надя Браун. Тя смята, че това население ще стане мнозинство, и „ще има повече цветнокожи които ще бъдат избрани. Това е въпрос на числа“.

За университетската преподавателка този устрем, обусловен особено от неочаквано масово участие, се корени също в пандемията от коронавирус и нейното управление, които показаха на избирателите колко е важна публичната политика.

В идеологически план, „Демократическата партия като цяло се движи наляво“, подчертава Брайън Арбър, като доказателство за това е изпъкването на определени идеи сред кандидатите на първичните избори на демократите за президентските избори, което преди четири години изглеждаше твърде дръзко.

Вече има консенсус по универсалното здравно осигуряване и обширния план за борба срещу глобалното затопляне.

И все пак, „това е партия, в която Джо Байдън спечели лесно“, подчертава Брайън Арбър за кандидата, който изглеждаше най-умерения сред фаворитите. „Не зная доколко той е реформатор“.

„Не виждам (прогресивните кандидати) да поемат контрола в партията“, добавя Надя Браун, като обяснява, че „страната е твърде умерена“.

„Мисля обаче, че те ще бъдат достатъчно многобройни в Конгреса, (…) за да подтикват управляващите да преосмислят, отчасти, политиката си“.

 

 

Томас Ърбейн, Франс прес

Станете почитател на Класа