Русия стартира железопътния товарен трафик през Кримския мост

Товарните влакове преминаха за първи път през Кримския мост, отбелязвайки официалното стартиране на редовна товарна железопътна линия по 19-километровата връзка, свързваща полуострова с континентална Русия.


Започвайки от отсрещния бряг на Керченския проток, двата влака се срещнаха близо до арката на моста, показва видео, публикувано в Twitter. Единият е превозвал продукти от Крим, като сода и варовик, докато влакът, тръгващ от континентална Русия, е доставял в региона бензин, торове и зърно, наред с други стоки.


Операторът на пътнически и товарни услуги, Кримската жп линия, се надява стартирането да позволи още през тази година обемът на превозваните по маршрута стоки да бъде увеличен до 3 милиона тона.


С очакванията за значително намаляване на разходите за превоз местните продукти ще станат по-конкурентни, заяви операторът и добави, че товарният трафик ще стимулира икономическото развитие на региона.


Изграждането на моста, най-дългият в Европа, започна през февруари 2016 г., по-малко от две години след като Крим гласува на референдум за обединение отново с Русия. В края на 2019 г. връзката беше отворена за пътнически влакове, около година и половина след пускането на автомобилния трафик.

Станете почитател на Класа